Stel vraag

Particulier


Mag een verzekeraar informatie van jou doorgeven aan andere, omdat hun toevallig bevriend zijn?

In de Wet Bescherming Persoonsgegevens is bepaald dat gegevens in principe niet aan derden mogen worden verstrekt zonder dat daarvoor toestemming aan de betrokkene is gevraagd. Maar er zijn (veel) uitzonderingssituaties. Ik weet uw specifieke situatie niet. Of u onder een van de uitzonderingen valt, kan ik niet aangeven.

De 'verstrekende' en 'ontvangende' verzekeraar zijn op grond van de bovengenoemde wet te aller tijde verplicht u de doeleinden van de gegevensverwerking te melden. Worden uw gegevens voor commerciële of charitatieve doeleinden verwerkt, dan kunt u daartegen te allen tijde kosteloos verzet aantekenen.

Zijn de gegevens niet van uzelf verkregen, dan moet de verzekeraar u daarvan op de hoogte brengen en de doeleinden van de verstrekking mededelen. Die taak berust op de "verstrekkende' verzekeraar voor niet door u verstrekte gegevens. Maar die mededelings- en verantwoordingsplicht rust ook op de 'ontvangende' verzekeraar, omdat deze de gegevens niet van uzelf, maar van de 'verstrekkende' verzekeraar heeft verkregen.

Daarnaast is er de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek. Daarin zijn ook waarborgen voor de betrokkene neergelegd. Het voert te ver hierop nader in te gaan, maar weet dat de bevriende verzekeraar ook op grond van die gedragscode niet lukraak informatie en een onderzoek naar u kan instellen kan inwinnen.

Wordt er gehandeld in strijd met de bovengenoemde wet of Gedragscode, dan levert dat in beginsel een onrechtmatige gedraging op en kunt u onder meer smartengeld vorderen. Het spreekt voor zich dat per situatie bekeken moet worden of en in hoeverre verzekeraars buiten hun boekje zijn gegaan en u schade kunt vorderen. Wilt u voor uw situatie een specifiek advies, aarzel dan niet één van de juristen van deze site te benaderen.

Beoordeel dit antwoord:

Het antwoord op uw vraag is NEE. De tegenvraag is, is er geen andere zakelijke grondslag voor het doorgeven van de informatie geweest. Zo niet, dan kunt u een klacht indienen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag