Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag een verhuurder een renovatie aan mijn huurwoning starten als er nog een juridisch geschil is

3 jaar lang ernstige gebreken gehad aan de woning, niet tijdig verholpen door de verhuurder, er ligt nog een geschil hierover

verhuurder wil een renovatie uitvoeren, waar huurder geen vertrouwen in heeft

mag verhuurder zomaar renovatie starten als er nog onopgeloste geschillen liggen ?

Het ligt er aan wat voor renovatie het is. Indien het een noodzakelijk renovatie is, of hiermee juist de problemen worden opgelost kan het negatieve gevolgen hebben om de verhuurder te beletten de renovatie uit te voeren.

Maar dat houdt niet in dat de verhuurder zomaar alles mag doen. Welk geschil is er nog gaande? En kan dit geschil opgelost worden terwijl ook de renovatie wordt uitgevoerd?

Soms het mogelijk de verhuurder aan te schrijven en aan te geven dat de renovatie onder bepaalde voorwaarden verricht kan worden.

Het is wel verstandig in dergelijke gevallen uw situatie juridisch goed te laten bekijken. Op basis van de huidige informatie weet ik te weinig om een goed advies te kunnen geven.

U kunt contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft of u de zaak vrijblijvend wenst te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je wel Dennis, in mijn geval gaat het om een ''onrechtmatig'' huurcontract omdat er geen deugdelijke oplevering (voorinspectie) was gepleegd door verhuurder. Een opzichter van de corporatie heeft dit onlangs bevestigd en in de systemen van de corporatie zijn er derhalve ook geen opleverdata vastgelegd, wat wel zou moeten naar mijn mening voordat er sleuteloverdacht plaats vind. Algemene gebreken waren vooraf reeds bekend bij verhuuder maar niet gemeld aan huurder bij mutatie van de woning. Een ernstig gebrek aan een rioolverbinding deed zich voor aan de voorkant van de woning binnen het kadaster, een open put verbinding van woning naar gemeenteriool veroorzaakte overstromingen van wc, douche, spoelbak in keuken en wasmachine afvoer. Ontlasting werd achter het huis in de tuin gestuwd etc. Langdurig ontbreken van woongenot, continue stank, riooldienst kon alleen tijdelijk steeds doorspoelen, budget voor aanpassing verbinding lag niet binnen hun contract met verhuurder.etc


Dat klinkt allemaal behoorlijk heftig en ik kan me voorstellen dat er niet zomaar vertrouwen in de verhuurder zal zijn. In dergelijke gevallen is het vaak mogelijk om een verlaging van de huurprijs te krijgen.

Renoveren kan meestal niet zonder toestemming van de huurder. Wel kunnen er situaties zijn waarin bijvoorbeeld een rechter zal oordelen dat de huurder wel mee dient te werken als er ten onrechte medewerking wordt geweigerd.

Het is in dergelijke situaties wel belangrijk uw kant van het verhaal goed vast te leggen. Bijvoorbeeld door via email contact met de verhuurder te onderhouden. Zo kunt u later aantonen dat u in contact bent geweest en kunt u aantonen wat er door de partijen is gezegd.

Wat zou u opgelost/geregeld willen zien voor de renovatie start? Via onderstaande link vindt u nog wat meer informatie.

https://www.juridischloket.nl/wonen-en-buren/huurwoning/renovatie-huurwoning/

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Dennis, ik heb mijn dossier gedeeld met de verhuurder, met alle constateringen. Ze hebben gereageerd en het ligt nu bij de geschillencommissie. Ik heb om een normale redelijke compensatie gevraagd, gezien grote meerjarige impact op woongenot, waarbij volledige huur altijd tijdig is betaald. Ook bij de huurcommissie ligt een case over dit onderwerpen, wat tijdelijk gesloten werd toen eindelijk na 3 jaar budget was vrijgemaakt om de put te ontmantelen en een nieuwe verbinding naar het hoofdriool aan te leggen. Desnoods kan ik deze case heropenen. Waar het mij nu om gaat is of ik een renovatie-overeenkomst (complexgewijs meer dan 10 woningen en met instandhouding huurovereenkomst) mag tekenen, terwijl nog niet helemaal vaststaat of mijn huidige huurcontract wel rechtmatig is aangegaan en terwijl er nog een geschil loopt over een afhandeling van een ernstig verstoord woongenot ?


In dat geval zou u bijvoorbeeld onder voorbehoud van al uw rechten kunnen ondertekenen. U kunt dan duidelijk aangeven dat u hiermee geen afstand doet van eventuele vorderingen en de mogelijkheid om nog een procedure over gebeurtenissen in het verleden te voeren. En dat het akkoord gaan met de renovatie niet betekend dat het geschil is opgelost.

Als voldoende duidelijk vastligt hoe de situatie was (en nu is) kunt u op basis daarvan procedures voeren of voortzetten. Daarnaast kunt u inderdaad kijken of u de case weer zou kunnen heropenen.

Als u het inhoudelijk met het renovatie voorstel eens bent heeft u er niet veel aan om dit tegen te houden. Er zou dan mogelijk zelfs geoordeeld kunnen worden dat u de situatie langer laat voortduren dan noodzakelijk is en u daardoor bijdraagt aan het voortduren van het verlies van woongenot (op dit moment).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Uw antwoord bevestigd mijn vermoeden van beste aanpak, dank voor Uw snelle antwoorden, ik ben hiermee een stukje verder geholpen.
Verder probeer ik zo objectief mogelijk naar de renovatie te kijken, dit doe ik samen met de buren en we kijken wat het beste is voor alle betrokken partijen, ik ga daar geen spelbreker in zijn, ik zal mij professioneel opstellen dat zaken gescheiden blijven.


Graag gedaan. Succes met het verdere verloop van renovatie en de procedures met betrekking tot de situatie uit het verleden.

Mocht er vragen of situaties ontstaan waar u informatie over wenst dan kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen. Mijn contactgegevens vindt u op mijn profiel en via www.uygulvandam.nl.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nog 1 laatste vraagje Dennis, bij ons staat een complexgewijze renovatie voor de deur met behoud van huurovereenkomst. De wet verbindt hieraan de 70% draagvlakregeling. Verhuurder heeft dit in haar algemene voorwaarden verandert naar ''een meerderheid'' en ik vermoed zulks sinds 2014.
We hebben een cluster van 14 woningen waar het om gaat. De meesten zijn hoogbejaard en hebben nooit alle kleine lettertjes gelezen toen ze tekenden voor het huurcontract, en daar ook nooit uitleg van gehad, er werd dan slechts verwezen naar de algemene voorwaarden op de website in het tekentcontract, dat feitelijk 1 a4-tje is. Is het nu zo dat de verhuurder bij 51% akkoord verklaringen een half jaar durende renovatie zomaar mag doorvoeren door die aangepaste tekst of geld de 70% zoals Aedes dat voorstaat en het BW 7:220 ? nogmaals super bedankt Edwin


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag