Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag een veranda zonder toestemming als erfgrens fungeren?

Vorig jaar november hebben de buren aangegeven dat zij de tuin op de schop wilden hebben. Zij hebben toestemming gevraagd om een schutting vanaf het huis tot achterin de tuin op de erfgrens te bouwen en gevraagd of we in de kosten wilden delen. De toestemming voor dit plan hebben we schriftelijk (via whatsapp) gegeven. Van de buurman heb ik gehoord dat ze over een veranda nadachten, nog geen concrete plannen.

Deze week is de bouw begonnen. Nu blijkt dat de veranda er inderdaad komt, direct aan het huis vast. De schutting die geplaatst is blijkt voor een deel de buitenmuur van de veranda te zijn. Deze buitenmuur staat dus op de erfgrens, en wijkt qua palen af van de rest van de schutting. De palen zijn dikker en de fundering is zichtbaar, waardoor het geen mooi geheel is. Ook is hij hoger. De schutting is 2 meter, de veranda 3 meter.

Mag een buitenmuur van een veranda zonder toestemming als schutting fungeren? Zo ja, mag hij dan hoger zijn dan 2 meter? Of moet een veranda volledig op eigen grond staan?

Alvast hartelijk dank voor jullie advies!

Als ik het goed begrijp wordt een deel van de schutting in gezamenlijk gebruik en eigendom vervangen door een muur die hoger is en ook op de erfgrens staat. Zonder uw toestemming mag dat niet en de erfgrens mag ook niet hoger zijn dan 2 meter. Het mag wel als de buitenmuur niet precies op de erfgrens staat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,

Dank voor je reactie! Ik ga het even nameten, maar zover ik nu kan beoordelen staat hij echt op de erfgrens. Dan zijn er dus twee scenario’s:

1. De aanbouw staat op de erfgrens en mag dus niet hoger zijn dan 2 meter. Daarnaast mag hij daar niet staan zonder mijn toestemming.
2. De aanbouw staat exact tegen de erfgrens aan. De buren hebben hun afspraak niet nagekomen en kunnen me niet verplichten om mee te betalen aan deze schutting, omdat hij niet deels op mijn grond staat.

Vat ik het zo goed samen?

Het gaat overigens om een houten aanbouw, palen met zwart gepotdekselde planken er tussen zoals in de helft van de Nederlandse tuinen te vinden is. Ik weet niet of het gebruikte materiaal nog invloed heeft?


Ja dat klopt wel zo een beetje. U zou ook kunnen opteren voor een geldelijke vergoeding als de muur op de erfgrens staat. De muur is tegen de gemeentelijke regels in hoger, maar dat maakt eventuele private toestemming nog niet, niet geldig. De vergoeding zou moeten toezien op hoogte en materiaalverschil minus de kosten die u had gehad voor de helft van dat deel als het een houten schutting betrof. Neemt u anders even per email contact met mij op?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag