Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag een eenmanszaak in de culturele sector zonder duidelijke onderbouwing een lid royeren?

De vraag: mag een eenmanszaak in de culturele sector (denk aan een dansschool) een betalend lid zonder duidelijke onderbouwing per direct royeren. Denk hierbij aan een onderbouwing in de trant van: we vinden jouw instelling niet goed.

Het antwoord hangt af van de Algemene Voorwaarden of eventuele lidmaatschapsvoorwaarden die gelden tussen de eenmanszaak (in dit geval de dansschool) en het lid. Als deze voorwaarden een clausule bevatten dat het lid kan worden geroyeerd om specifieke redenen of bij het overtreden van bepaalde regels, dan kan het bedrijf dit doen. Echter, het is doorgaans nodig om dit besluit adequaat te onderbouwen om het te ondersteunen, bijvoorbeeld door helder te maken welke regel is overtreden.

Bovendien laat het algemene Nederlandse contractenrecht ruimte voor het argument dat een royement 'redelijk en billijk' moet zijn. Als de eenmanszaak een lid royeert zonder duidelijke reden en de gevolgen zeer nadelig zijn voor het lid, kan mogelijk worden betoogd dat het royement in strijd is met het beginsel van redelijkheid en billijkheid.

Overleg met een juridisch adviseur of advocaat is aan te raden om de specifieke situatie en documenten te bekijken. Deze kan adviseren over de juridische positie, en mogelijke stappen om te reageren op het royement.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag