Stel vraag

Particulier


Mag een `dagvaarding in vrijwaring` overeenkomstig Verordening 1348/2000/EG ex artikel 16 zonder deurwaarder uitgeoefend worden?

Met dank voor uw reactie.

Nee in Nederland is de deurwaarder de daarvoor aangewezen instantie.

Beoordeel dit antwoord:

In de eerste plaats moet ik u melden dat Verordening (EG) 1348/2000 sinds 2008 geen werking meer heeft. Deze verordening is destijds ingetrokken met en vervangen door Verordening (EG) 1393/2007.

Hoewel u dat niet vermeldt, ga ik er vanuit dat de door u benoemde vrijwaringsdagvaarding in het kader van een Nederlandse procedure (een procedure voor een Nederlandse rechter) uitgebracht moet worden. Tevens ga ik er - vanwege uw verwijzing naar Verordening (EG) 1348/2000 - vanuit dat de gedaagde in vrijwaring woonachtig is in een EU-lidstaat.

Overeenkomstig de Nederlandse wet moet een dagvaarding (dus ook een dagvaarding in vrijwaring) bij deurwaardersexploot worden uitgebracht. Indien de gedaagde (in vrijwaring) in het buitenland woonachtig is, moet het exploot aldaar (in het buitenland) aan de gedaagde worden betekend. Aangezien Nederlandse deurwaarders niet in het buitenland actief mogen/kunnen zijn, moet daarvoor een lokale "deurwaarder" worden ingeschakeld.

Om de verzending tussen de lidstaten van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken, met het oog op betekening of kennisgeving daarvan, te verbeteren en te versnellen, dient elke lidstaat op grond van Verordening (EG) 1393/2007 (evenals onder de "oude" Verordening (EG) 1348/2000) een instantie aan te wijzen die bevoegd is de gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken (waaronder een vrijwaringsdagvaarding) aan de "lokale deurwaarder" toe te zenden.

In de Uitvoeringswet EG-betekeningsverordening heeft de Nederlandse overheid deurwaarders als verzendende instantie ter zake aangewezen, zodat de betekening van een (vrijwarings-)dagvaarding in het buitenland (gelijk de betekening van een dagvaarding in Nederland) via een deurwaarder moet lopen.

In mijn ogen ontkomt u er dan ook niet aan om een deurwaarder in te schakelen voor de betekening van de vrijwaringsdagvaarding.

Indien u nadere vragen hebt betreffende de vrijwaringsprocedure en/of de betekening van de vrijwaringsdagvaarding, bespreek ik graag met u wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag