Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag dienstverband beëindigd worden zonder officieel beoordelingsgesprek?

Ik ben sinds 1 mei werkzaam bij een verzekeraar.
Binnen anderhalve week is mijn proefcontract van een maand omgezet in een jaarcontract door de toenmalige manager (degene die mij heeft aangenomen).
Na 1 of 2 maanden dienstverband heeft de toenmalige manager de organisatie verlaten en zaten we plusminus 7 maanden zonder echte manager; het hoofd van mijn team heeft toen de manager rol waargenomen op interim basis voor de volledige tijd, dit was tot 1 februari.
Op 1 februari zou de nieuwe manager aangesteld worden en op 31 januari om 17:15 werd ik apart genomen door het hoofd van mijn team met het bericht dat mijn dienstverband niet zou worden verlengd, het was toen haar laatste dag als interim manager.
Er werd mij verteld dat ik niet "eager" genoeg zou zijn, met de meest rare redenaties en onwaarheden over mij. Zo hebben we afgesproken twee en een halve maand inwerken op kantoor, maar op haar verzoek als interim manager ben ik inmiddels al meer dan 9 maanden elke dag naar kantoor gegaan, dit is 1 simpel voorbeeld van de complete onwaarheden die over mij verteld worden. Echter heeft het geen zin om op de inhoud in te gaan, want: 1. 'Eagerness' is subjectief en kan door iedereen anders geformuleerd/geïnterpreteerd worden en 2. Ik heb het gesprek, omdat ik dit totaal niet aan zag komen, niet opgenomen, waardoor ik ook geen bewijsstukken heb (van bijvoorbeeld glashard liegen).
Er zijn tientallen mensen naar mij toegekomen dat ze er niks van snappen en de redenatie al helemaal als een tang op een varken slaat.
Ik heb mensen binnen en buiten mijn team die naar mij toegekomen zijn om mij te vertellen dat ze niet benaderd zijn door haar voor input, wat ze wel stelt. Ik kan alleen niks, want heb dit niet opgenomen.

Nu heb ik hiervoor geen enkel (officieel) beoordelingsgesprek gehad, sterker nog, nog steeds niet, dit staat gepland voor 6 maart en dat is eigenlijk de reden dat ik nu dit bericht stuur. Ik ben bang, haar kennende, dat ze dat gesprek gaat aanmerken als een beoordelingsgesprek om zichzelf in te dekken. Überhaupt zie ik het nut niet in van een beoordelingsgesprek nadat mijn dienstverband officieel is beëindigd op puur persoonlijke redenen (ik heb wel een contract tot 1 mei). Verder heeft de nieuwe manager gesteld dat ik binnen de organisatie dit met niemand mag delen en alleen over mijn uitdiensttreding mag spreken met mijn oud interim-manager (dit vind ik ook heel gek). Nu mag ik dus alleen contact met haar hebben en word ik actief overal uitgesloten, zo gaat ze er actief achteraan om externe organisaties mij uit hun programma te laten schrappen.

Samenvattend merk ik op dat ze mij het liefste zo snel mogelijk weg wil hebben, dit heeft niks te maken met mijn inhoudelijke werkzaamheden, maar is puur een persoonlijk vete, waarom begrijp ik ook niet. Ze heeft de nieuwe manager in haar borstzak, ik heb natuurlijk meteen een gesprek met de nieuwe manager aangevraagd, maar die stelt dat het voor zijn tijd is, waardoor ik alleen bij haar terecht kan. Ik heb gesproken met personeelszaken, maar meer dan stellen dat ze 'het vervelend voor me vinden' kunnen ze er ook niks aan doen dat ik geen beoordelingsgesprekken heb gehad. Ik besef zelf heel goed dat dit (in de toekomst) een onwerkbare situatie is doordat mevrouw hier veel meer macht in het bedrijf heeft door haar ervaring waardoor de nieuwe manager en HR haar niet af gaan vallen, dat mensen bang zijn voor mevrouw en daardoor niet op durven te staan (bijvoorbeeld te bang om een goede referentie achter te laten, want er is een kans dat ze die mensen dan ook zo gaat behandelen), de beslissing om mijn contract niet te verlengen 'toevallig' is genomen tijdens haar laatste uren dienstverband als (interim)manager en ik overal van word buitengesloten, zowel extern als intern. Ik hoop heel erg dat jullie mij in deze vervelende situatie wat juridische duidelijkheid kunnen geven en misschien een handvat voor een volgende stap (ik heb geen idee waar ik moet zijn wanneer bijvoorbeeld HR je klacht niet serieus neemt).


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag