Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag de werkgever mij tvt (tijd-voor-tijd) uren afpakken?

Werkgever heeft mij ntvt uren ingehouden omdat ik soms wat eerder naar huis ben gegaan, omdat klus klaar is en verder geen werk was voor die dag??!!!v Mag dat zomaar?

Volgens de Nederlandse wet is tijd-voor-tijd onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Dit betekent dat extra gewerkte uren kunnen worden gecompenseerd in vrije tijd. Die vrije tijd zou dan later kunnen worden opgenomen, bijvoorbeeld als je eerder naar huis gaat omdat het werk klaar is.

Als je werkgever je tvt-uren heeft afgenomen omdat je soms eerder naar huis bent gegaan, dan is het belangrijk om je arbeidscontract en bedrijfsbeleid te controleren om te zien of dit expliciet staat vermeld.

Als er in je contract of in het beleid van je werkgever niets specifieks staat over het inhouden van tvt-uren in dit soort situaties, dan kan het onrechtmatig zijn. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de precieze regeling rondom tvt-uren afhankelijk kan zijn van de individuele arbeidsovereenkomst, de CAO, indien van toepassing, en de bedrijfscultuur.

Aangezien dit een complex juridisch vraagstuk is, raad ik je aan om bij twijfel contact op te nemen met een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat of het juridisch loket.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag