Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag de verhuurder in de vrije sector met terugkerende kracht zonder aankondiging huurverhogen?

Mag de verhuurder in de vrije sector met terugkerende kracht zonder aankondiging huurverhogingen doorvoeren? Kreeg vandaag een mail dat met terugwerkende kracht van 6 maanden een huurverhoging betaald dient te worden. Is dat toegestaan?

In het Nederlandse rechtssysteem, heeft een verhuurder in de vrije sector in principe de vrijheid om zelf de hoogte van de huur te bepalen. Echter, het is niet toegestaan om de huur zonder enige aankondiging te verhogen, en ook niet om dit met terugwerkende kracht doen.

In een huurcontract moet in ieder geval de aanvangshuurprijs zijn vastgelegd. In de huurovereenkomst kan wel een bepaling zijn opgenomen dat de huur jaarlijks zal worden verhoogd. Wanneer en hoeveel de huur verhoogd mag worden, moet gedetailleerd in het contract staan.

In het algemeen moet de verhoging worden aangekondigd in een schriftelijke kennisgeving aan de huurder. Ook moet er een redelijke termijn worden gegeven voorafgaand aan de huurverhoging, meestal ten minste een maand.

Als een verhuurder de huurprijs op een oneerlijke of onjuiste manier wil verhogen, kan de huurder hiertegen bezwaar maken en mogelijk om hulp vragen bij een juridisch adviseur. Afhankelijk van de omstandigheden kan de huurder wellicht ook bij de huurcommissie of de rechter terecht.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag