Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag de verhuurder achteraf inventariskosten in rekening brengen?

Mijn hospita/ verhuurder heeft verzuimt mij jaarafrekeningen te sturen over 2017, 2018, 2019 en 2020. Daarom heb ik haar verzocht mij alsnog te voorzien van de jaarafrekeningen over 2019 en 2020, welke zij mij uiteindelijk binnen de gestelde termijn van 3 weken heeft gestuurd. Ik heb op 14 oktober aangegeven het niet eens te zijn met de jaarafrekeningen omdat hier kosten op staan vermeld die de verhuurder niet aan mij mag doorberekenen. Ook heb ik daarbij aangegeven niet akkoord te gaan met de inventariskosten (gebruiksvergoeding voor de koelkast, wasmachine, waterkoker, stofzuiger, handdoeken, theedoeken, badmat, het douchegordijn en het fornuis) die op de jaarafrekeningen staan vermeld. Dit omdat de verhuurder niet eenzijdig achteraf kosten aan mij mag doorberekenen die wij niet vooraf zijn overeengekomen (in het huurcontract stond dit namelijk niet vermeld). Nu heeft zij 3 weken (t/m 4 november) de tijd om mij te voorzien van een toelichting op de jaarafrekeningen en de bijbehorende facturen (zodat ik de kosten kan controleren).

Nu heeft zij mij afgelopen zondag 24 oktober alvast van een reactie voorzien betreft de inventariskosten. Zij gaf per mail aan dat zij mij verbied gebruik te maken van de roerende goederen zolang ik niet akkoord ga met alle op de jaarafrekeningen vermelde inventariskosten. Echter, heeft zij mij bij aanvang van het huurcontract mondeling verteld dat ik gewoon van alle voorzieningen gebruik mag maken en had zij mij daarbij niet vermeld dat zij van plan was hier achteraf inventariskosten voor te rekenen. Ik maak dus al sinds de aanvang van het huurcontract in 2017 gebruik van de volgende inventaris: wasmachine, koelkast, waterkoker en fornuis* (het fornuis is echter ingebouwd en valt naar mijn weten dus onder onroerende goederen). Zij gaf mij 1 werkdag de tijd om akkoord te gaan met alle inventariskosten (dus uiterlijk afgelopen maandag 25 oktober). Zou ik niet akkoord gaan met de afschrijvingskosten van alle door haar genoemde inventaris, dan zal zij mij vanaf 27 oktober verbieden nog gebruik te maken van de inventaris en al mijn spullen uit de koelkast weggooien. Nu heb ik haar gemeld dat ik graag een redelijke bedenktermijn wil (in ieder geval 7 dagen na dagtekening van haar reactie op 24 oktober) om na te kunnen denken over haar reactie/ voorstel van 24 oktober omdat 1 werkdag simpelweg niet haalbaar is (omdat ik uiteraard eerst advies wil inwinnen). Nu zegt zij dat ik zolang mag nadenken als ik wil, maar zij mij in de tussentijd wel verbied nog gebruik te maken van de inventaris waar ik al sinds aanvang van het huurcontract gebruik van maak (wasmachine, koelkast, waterkoker en fornuis). Mag zij mij zonder redelijke bedenktermijn inderdaad zomaar een verbod opleggen om van de roerende goederen gebruik te maken en mag zij (als ik dit toch hiervan gebruik maak), mijn spullen uit de koelkast dan zomaar weggooien? En mag zij eventueel beslissen de roerende goederen (die in principe van haar zijn) uit de woning te verwijderen, zodat ik hier überhaupt geen gebruik van kan maken? Ik hoor graag uw advies hierin en hoe ik het beste kan reageren.

Ter info, in het huurcontract staat:

“Verhuurder verleent:
- medegebruik keuken; douche; schuur/berging; wc en balkon

De vergoeding voor bijkomende leveringen en diensten is begroot op €100 p/m en wordt maandelijks bij wijze van voorschot voldaan.

De bijkomende leveringen en diensten zijn:
-gas
-elektra
-water
-internet
-gemeentelijke heffingen
-gebruik van schoonmaakmiddelen en toiletpapier”

That’s it. Er staat dus niks over inventaris(kosten)/ gebruiksvergoeding voor inventaris.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag