Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag de stenen muur van de buren (welke op onze grond staat/overhangende muur), worden afgebroken voor de uitbouw van onze woonkamer. De uitbouw wordt hetzelfde gerealiseerd als de uitbouw welke bij de oorspronkelijke bouw is neergezet.

Niet zonder meer . Hoe lang staat het muurtje al ? U hoeft een overbouw niet te dulden maar in sommige gevallen kan het verjaard zijn, of is het eisen van afbraak onredelijk. Als het een vrijstaand muurtje ter afscheiding is, zal dat niet zo snel het geval zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,

Dank voor uw reactie.

Ik heb mijn vraag denk ik niet concreet genoeg gemaakt. Wij hebben 1 september jl. een 2 onder 1 kap woning gekocht. Het gehele blok heeft de woonkamer reeds uitgebouwd vanaf 2008 (bij de bouw), de oude eigenaren hebben dit niet gedaan vanaf de bouw. Wij willen nu graag eenzelfde uitbouw aan de woonkamer realiseren. De buitenmuur van de uitbouw van de buren, hangt over onze grond heen. Wij zouden deze buitenmuur aan onze tuinkant willen afbreken, zodat wij isolatie en onze binnenmuur daar tegenaan kunnen plaatsen. De uitbouw wordt precies zoals de andere buren ook hebben uitgebouwd. De buren maken nu bezwaar dat wij 'hun' buitenmuur willen afbreken, wat aan onze kant overhangt op onze grond.

In de koopakte staat een artikel van erfdienstbaarheid van overbouw, en erfdienstbaarheid van legalisering van de bouwkundige situatie. Wij komen er niet helemaal uit.

Hoor graag of wij het recht hebben om de overhangende buitenmuur van de buren af te breken om onze uitbouw daaraan vast te bouwen.

Hoor graag, vriendelijke groet.


Wat u kunt doen is mij de akte sturen nadat u direct contact heeft gemaakt want als er inderdaad een erfdienstbaarheid van overbouw is aldaar betekent dat dat u niet afbraak mag vorderen en dus uw buitenmuur zou moeten opschuiven. In het geval dat architectonisch onwenselijk is ( het is niet mooi en doet inbreuk op het aanzien van beide huizen) is het misschien mogelijk een nieuwe oplossing te vinden door het vestigen van een mandelige muur in plaats van een erfdienstbaarheid.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag