Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag de huurbaas een vergrendeling op de verwarming zetten dat hij om de 15 minuten afslaat?

Ik en mijn huisgenoot huren sinds kort een appartement in Utrecht. De huurbaas heeft een vergrendeling op de verwarming gezet waarbij de verwarming dus iedere 15 minuten afslaat. Deze moet je dan handmatig weer aanzetten buiten de voordeur. Hierdoor is het dus ijskoud in ons appartement aangezien hij op minimaal 10 graden staat. Is dit toegestaan? We hebben twee elektrische kacheltjes van hem gekregen waarbij hij ook bij eentje er een vergrendeling op heeft gezet zodat deze ook niet heel warm word. Hij heeft deze namelijk vastgelijmd op een bepaalde temperatuur. Onze was word dus ook door de kou niet droog. Sochtends is het bed van mijn huisgenoot ook helemaal klam. We hebben bij bepaalde delen ook maar enkel glas en het dak is bij een bepaald deel ook niet geisoleerd. We krijgen binnenkort wel een nieuw dak, maar dit zorg dus ook voor veel kou. De huisbaas is van mening dat het goedkoper is om een aantal keer de verwarming aan te zetten in plaats van dat hij op een minimale temperatuur staat van bijvoorbeeld 18/19 graden. Hij zegt dat de warmte dan blijft hangen als je hem twee keer op 22 graden hebt gezet, maar dit is natuurlijk niet het geval met een slecht geisoleerd dak en enkel glas. Hij heeft ook zonnepanelen op ons dakterras gezet dus kunnen wij een stuk ervan niet meer gebruiken, maar wij mogen geen gebruik maken van de zonnepanelen. Dit vinden wij echter ook frappant. De vorige huurders zeiden dat de verwarming bij hen ook afsloeg, maar dat dat niet om de 15 minuten was maar meer om het uur.

Het is goed om te weten dat verhuurders verplicht zijn om de verhuurde woonruimte in goede staat te houden. Dit houdt ook in dat de woning voldoende verwarmd moet kunnen worden. De Nederlands Huurrecht is vrij beschermend voor huurders. Als u het niet eens bent met de aanpassingen die door de verhuurder zijn gedaan, is het raadzaam om hierover in gesprek te gaan met uw verhuurder.

Uit uw verhaal begrijp ik dat uw verhuurder de verwarming op zo'n manier heeft ingesteld dat deze om de 15 minuten afslaat en dat u vindt dat dit onvoldoende is om uw woning behaaglijk te houden. Indien uw huis echt koud blijft en hierdoor onbewoonbaar wordt, kunt u juridische stappen ondernemen.

Wat betreft de zonnepanelen; het feit dat u geen gebruik mag maken van de zonnepanelen zou overeengekomen moeten zijn in de huurovereenkomst. Indien dit niet zo is, zou de verhuurder de huurprijs mogelijk kunnen verhogen door bijvoorbeeld servicekosten in rekening te brengen.

Dit vergt echter wel een zorgvuldige aanpak, aangezien de huurprijs en de servicekosten vastgelegd zijn in de huurovereenkomst.

Daarnaast maakt u een punt over het feit dat een gedeelte van het dak niet geïsoleerd is. Dit kan leiden tot extra stookkosten. Uit uw verhaal begrijp ik dat uw verhuurder wel van plan is om het dak te isoleren. Het is verstandig om hierover duidelijke afspraken te maken met de verhuurder, bijvoorbeeld over de termijn waarop hij dit gaat doen.

Ik raad u aan om de situatie te bespreken met een jurist of advocaat, waarbij u de huurovereenkomst aan hen kan laten zien en duidelijk kan maken wat precies het probleem is. Als u met uw verhuurder niet tot een oplossing kunt komen, kunt u eventueel de Huurcommissie inschakelen om een uitspraak te doen over de kwestie. Ik kan u geen concreet juridisch advies geven, maar met deze informatie kunt u samen met een jurist of advocaat uw opties overwegen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag