Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag de buur een afvoerleiding door zijn gevel in mijn dakgoot laten uitkomen?

De buren zijn hun zolder aan het verbouwen. Vandaag ben ik op mijn dak gekropen om mijn dakgoot aan die kant te kuisen (schuin dak dat haaks staat op hun schuin dak dus mijn dakgoten lopen van de straat naar de tuin en hun dakgoten lopen in de breedte van hun huis). Mijn hele goot lag vol puin en afval van hun werken , constateerde ik. Ook de goot vol uitgehard cement, wat ik niet meer weg krijg. Niet fijn van die (nieuwe) buren, moet ik zeggen. En nu zag ik ook dat ze een gat in hun gevel gemaakt hebben waar een pijp doorsteekt die uitmondt in mijn dakgoot. Ik wist nergens van. Mijn vraag is: mag dat zomaar ? Nog los van het feit dat het niet overlegd werd met me. Hartelijk dank alvast voor een verhelderend antwoord. Vriendelijke groet,

In principe mag de loop van de afvoer van het hemelwater worden gewijzigd maar niet als dat leidt tot onrechtmatige hinder. Ik denk vanwege de aansluiting dat dat niet het geval is. Wel ontstaat er een vorm van erfdienstbaarheid en dus ook de verplichtingen die daarbij horen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankuwel voor uw antwoord. Het betreft bij navraag een buis van een boiler of cv ketel voor overdruk of condens waarvoor ze een afvoer zochten en dan hebben ze voor die buis een gat in hun gevel gemaakt , die buis erdoorheen en zo door de gevel in mijn dakgoot laten uitmonden om daarin het water/condens te laten aflopen. Dat is technisch gezien al niet de goeie manier van werken, maar dat moeten zij zelf weten. Het is bovendien niet iets tijdelijk, bv.tijdens werken, maar definitief. Ze hebben mij echter helemaal niet gevraagd of ze mijn eigendom mogen gebruiken daarvoor. Erfdienstbaarheid, oké. Maar ongevraagd lozen/afvoeren op het "erf" van een ander en terwijl er andere oplossingen bestaan , is dat dan in orde en toegelaten ?


Nee daar is toestemming voor nodig om te mogen afwateren. Het is wel zo dat het niet geven van de toestemming onder omstandigheden niet kan worden gerechtvaardigd. Met name dan niet vanwege uw nabuurplichten over en weer. Dus ik denk dat een procedure te ver voert tenzij er ernstige overlast is. Het recht om af te wateren kan worden geregeld ook tegen kleine vergoeding, hetzelfde voor onderhoud en herstel aan de goot die nu door meer eigenaren zal worden gebruikt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw respons. Ze hebben geen toestemming gevraagd om mijn dakgoot te gebruiken. Ik heb het toevallig ontdekt , toen ik mijn dakgoot ging kuisen. Dus daarvoor is het al te laat. En wordt er dan helemaal geen onderscheid gemaakt in soorten afwatering? Dit gaat niet om hemelwater. De afvoer van mijn dakgoot is in mijn tuin en in mijn regenton. Wat als ze binnenkort - ik ga iets geks bedenken- bv een wasmachine aansluiten op hun zelf gemaakte afvoer in mijn dakgoot? Dat moet dan allemaal kunnen ?


Nee het gaat om stromend water, er wordt geen onderscheid gemaakt. U mag toestemming weigeren maar ook die weigering kan in bepaalde gevallen onrechtmatig zijn, bijvoorbeeld omdat er niet echt op een hinderlijke wijze gebruik wordt gemaakt van het deel afwatering. Bovendien, maar dat weet ik niet, kan het zijn dat het recht op afwateren van het hoger gelegen delen naar die van de buren, bij koopakte al is geregeld kopje erfdienstbaarheden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank opnieuw voor uw respons. Ik heb navraag gedaan bij de gemeente. Het is niet toegelaten om 1. zonder te vragen en dus zonder toestemming, gebruik te maken van mijn eigendom, c.q. mijn dakgoot en 2. een afvoer te plaatsen die in hun eigen afvoersysteem naar de riolering thuishoort en niet in een dakgoot van een ander. De buren kunnen perfect van hun eigen afvoersysteem in hun eigen lager gelegen delen gebruik maken hiervoor. Ik weet dat ik me nogal onverzettelijk opstel, maar als ik de ravage zag in mijn dakgoot en de hoeveelheid puin door de werken die ze allemaal zelf doen, dan was dat niet netjes achtergelaten na zelfs ongeoorloofd gebruik van "erf" van een ander. Ook mijn dakpannen liggen vol aangekoekt cement omdat ze bij het afbreken schouw/opmetsen gevel veel gemorst hebben. In mijn koopakte staat duidelijk en in vet: er zijn geen erfdienstbaarheden.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag