Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag bij een jaarlijkse loonsverhoging het ziekteverzuim meegenomen worden?

Ik ben dit jaar en vorig jaar meer ziek geweest dan normaal zeg dat het 4 maanden verdeeld over verschillende ziekmeldingen, operatie, longontstekingen etc. Nu kreeg ik een loonsverhoging omdat mijn werk gewoon goed is en opdrachtgevers tevreden zijn (ik word gedetacheerd als interim assistente) en ben in loondienst, maar daarbij kreeg ik de opmerking dat de loonsverhoging minder hoog is dan bij collega's, omdat ze naar mijn ziekteverzuim hebben gekeken. Persoonlijk vind ik dit heel oneerlijk, maar mag dit?

Het is over het algemeen niet toegestaan voor werkgevers om het ziekteverzuim mee te laten wegen bij een loonsverhoging. Volgens de Wet gelijke behandeling van chronisch zieken en gehandicapten (WGBH/CZ) is het verboden om onderscheid te maken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden op grond van ziekte. Hier valt ook de beloning onder. Ook de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB), bepaalt dat ziekte niet als criteria mag worden gebruikt bij salarisonderhandelingen of -verhogingen.

De loonsverhoging zou gebaseerd moeten zijn op de kwaliteit van je werk en jouw prestaties in de rol die je hebt, en niet op je gezondheidssituatie. Naast het feit dat het oneerlijk is, kan het ook gezien worden als discriminatie op basis van gezondheidstoestand, wat volgens de Nederlandse wet verboden is.

Het is verstandig om dit gesprek aan te gaan met je werkgever en eventueel een jurist of advocaat te raadplegen als het probleem aanhoudt.

Dit advies is uitsluitend bedoeld om je een algemeen idee te geven van je rechten. De specifieke omstandigheden van je situatie kunnen een verschil maken, dus het zou verstandig zijn om juridisch advies in te winnen als je je zorgen maakt.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag