Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag aannemer meer dan 10% boven prijsindicatie zitten?

Afgelopen periode hebben we bij een aannemer een prijsindicatie laten maken voor wat betreft onze verbouwing. We zijn samen door het huis gelopen en op basis hiervan heeft hij verschillende kostenindicaties benoemd en uitgewerkt. Hierbij heeft hij aangegeven dat de kosten waarmee hij gerekend heeft hoog aan zijn gehouden en dat hij alle werkzaamheden zelf zou uitvoeren. Hij verwachtte eigenlijk uit te komen op €5.000 tot €15.000 onder de prijsindicatie. Zeker omdat hij voor de vloer een nieuw systeem gebruikte en hij hierbij aangaf heel ruim te gaan zitten, zodat wij niet verrast zouden worden.

In overleg hebben we vervolgens aangegeven een aantal van deze werkzaamheden op ons te nemen, omdat wij goed op de kosten wilden letten. Waarvan de aannemer ook aan heeft gegeven dat dit prima is.

Bij de eerste factuur kwam de aannemer goedkoper uit met zijn berekening. Dit had ook te maken met het feit dat wij een aantal tijdrovende werkzaamheden zelf hadden uitgevoerd en omdat de aannemer een nieuw systeem gebruikte. Dit systeem bleek sneller en eenvoudiger te plaatsen. Tot dusver dus niks geks. Hier bespaarden we € 7.000 op.
Bij de tweede factuur merkten we dat de kosten van het metselwerk hoger waren dan verwacht. Maar alle andere kosten posten waren zoals ingeschat.
Bij de derde factuur kregen wij echter onze grote bedenkingen. Waar er voor elektra een kostenpost was gerekend van € 5.100, kregen wij een factuur van € 5.800. Vervolgens hebben wij direct gevraagd hoe dit mogelijk is en of wij hier een kostenspecificatie van mochten zien. Wij waren hier namelijk niet over ingelicht. En de mededeling die wij daarna nog kregen was dat dit niet alle kosten waren.

Kort daarop kwamen vervolgens de laatste facturen ook binnen. Waarvan 2 rekeningen voor de elektra. Die bij elkaar nog eens € 6.700 meer bleken te zijn. Ook in diezelfde factuur ontvingen we vervolgens kosten van het metselwerk en extra kosten van de vloerverwarming. En ook die 2 kosten posten gingen daarmee vervolgens ruimschoots over de geschatte kosten heen. De vloerverwarming en leidingwerk kosten uiteindelijk € 15.500 in plaats van de geschatte € 11.700 en de kosten van het metselwerk bedraagt nu bijna € 12.000 in plaats van nog geen € 8.400.

De geschatte prijs vooraf van de kosten bedroegen € 49.000. Maar zoals aangegeven de vloer had hij bijvoorbeeld al heel ruim gerekend. De uiteindelijke gefactureerde kosten bedragen € 56.000. Nu hebben wij toch wel het vermoeden dat de aannemer de kosten die hij heeft gemist bij de vloer nu vooral op andere posten terug wil verdienen. Wat zijn onze rechten hierin? Mag de aannemer meer dan 10% boven de kostenposten van de prijsindicatie gaan die eerder gemaakt heeft, zonder ons hierover te informeren?

PS. Zowel op de website als bij de facturen kunnen wij niet de algemene voorwaarden lezen. Op de site zit er geen document aan gekoppeld en op de offerte staan ze er niet bij.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag