Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Ik ben docent lichamelijke opvoeding. Mijn werkgever in het voortgezet onderwijs heeft mij op non-actief gesteld naar aanleiding van een viertal klachten van leerlingen over de afgelopen 2 jaar. Geen van deze klachten zijn ooit in mijn beoordelingen ter sprake gekomen. Mijn werkgever geeft aan dat ik werk mag hervatten na de zomervakantie, onder voorwaarde dat ik coaching ontvang. De werkgever geeft ook aan dat kort na werkhervatting, ik een beoordeling opgesteld krijg over 2 (twee) schooljaren (2010/2011 & 2011/2012). Daarnaast geeft de werkgever aan dat bij 'herhaling', ik rekening moet houden met een disciplinaire straf.
Ik heb de klachten aan mijn adres van leerlingen altijd ontkent/dan wel anders uitgelegd dan de leerlingen zelf.
In verband met vrees voor mijn baan en vanwege een oplossingsgerichte houding, heb ik de coaching geaccepteerd.
Hoewel ik de coaching heb geaccepteerd, heb ik formeel aangegeven me niet te kunnen vinden in de klachten aan mijn adres.
Nu mijn vragen:
Moet ik akkoord gaan met een beoordeling over twee jaren (een beoordeling 'met terugwerkende kracht')? Dat ik toch opportunistisch van de werkgever en niet juist? Sta ik nu niet onterecht onder druk te tekenen voor een beoordeling die eerder plaats had moeten vinden en waarschijnlijk onjuist is?
Kan de werkgever zomaar dreigen met een disciplinaire straf (ontslag) bij 'herhaling', als de werkgever niet kan bewijzen dat er uberhaupt ooit sprake is geweest van misplaatst gedrag mijnerzijds?
Ik voel me overgeleverd aan de willekeur van de werkgever. Deze heeft op dit moment geen grond voor ontslag, maar is voor mijn gevoel op zoek naar een opening om toch tot ontslag te komen. Net zoals ze voorheen tot conclusies omtrent mijn functioneren zijn gekomen, kunnen ze dat in de toekomst weer doen, maar dan met een ondertekend dossier waarin ik min of meer zal hebben moeten erkennen dat de klachten aan mijn adres terecht zijn geweest (de beoordelingen over twee jaren).
Wat adviseert u?
Alvast dank.
Het lijkt er op dat de werkgever probeert met terugwerkende kracht een dossier op te bouwen tegen u. Daarbij lees ik niet dat er echt een deugdelijk onderzoek is ingesteld door de school. Daarom moet u volgens mij erg op uw hoede zijn op dit moment met wat u wel en niet doet.
Het voornemen om u op non actief te stellen moert u bij aangtekende brief worden toegestuurd. Daarna moet u in de gelegenheid worden gesteld om in een gesprek hierop te reageren. Van dat gesprek moet een verslag worden gemaakt. U moet in de gelegenheid worden gesteld om schriftelijk op dit verslag te rageen en aan te geven of u het er al dan niet mee eens bent. Daarna moet weer per aangetekende brief het bestuit worden medegedeeld. De op nonactiefstelling mag maximaal 4 weken duren.
Diezelfde procedure moet ook gevolgd worden als overwogen wordt om een disciplinaire maatregel op te leggen. TIJdens het gesprek met de school mag u zich laten bijstaan door een gemachtigde.
U heeft al toegestemd in een coachingstraject en die toestemming zou ik nu nog niet intrekken omdat dat weer tegen u gebruikt zou kunnen worden. Als er een disciplinaire maatregel wordt opgelegd dan zou in dat geval de toestemming heroverwogen kunnen worden door u.
Ik adviseer u om niet akkoord te gaan met een beoordeling met terugwerkende kracht over de laatste 2 jaar. Dit is ook in strijd met de CAo waarin staat dat er regelmatig beoordelingsgesprekken moeten plaatsvinden. Op grond van de CAO moet de werkgever ook een regeling opstellen waarin het doel, de onderwerpen, de procedure en de frequentie van de functioneringsgesprekken zijn vastgelegd. Misschien dat die regeling u verder kan helpen.
De werkgever mag alleen dan een disciplinaire straf opleggen als ze een deugdelijk onderzoek hebben gedan en op basis daarvan bij herhaling feiten hebben geconstateerd die niet door de beugel kunnen. Een dergelijk onderzoek is er blijkbaar niet geweest dus is er op dit moment onvoldoende basis voor een disciplinaire straf.
Gezien de op non actief stelling en de mogelijke disciplinaire maatregelen is het misschien verstandig om u verder te laten adviseren door een jurist want de gevolgen van de maatregelen kunnen erg ingrijpend zijn. Daarnaast kunnen kleien details erg belangrijk zijn en daarom is het nodig om alle informatie die voorhanden is goed te bekijken. Als u lid bent van de vakbond kunt u daar advies vragen. Ook kunt u een advocaat zoeken bij u in de omgeving. Vaak hebben die een gratis spreekuur of lager adviestarief voor een eerste advies. Uiteraard ben ik ook graag bereid om u verder helpen.