Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


LS.

3,5 jaar geleden is mijn ex bij mij vertrokken en is 20 km verderop in een andere gemeente gaan wonen bij zijn vriendin. Wij zijn gescheiden en hebben in het ouderschapsplan op laten stellen dat we samen het ouderlijk gezag over onze 2 kinderen (toen 0,5 jaar en 3,5) blijven uitoefenen. De kinderen zijn doordeweeks bij mij en eens in de twee weken een weekend bij hun vader. Ook de vakanties hebben we verdeeld. De verdeling heeft de vader op zich genomen en de moeder meer vakantie toebedeeld dan zichzelf.

Nu heb ik een nieuwe relatie en overweeg met hem samen te gaan wonen. Mijn nieuwe vriend woont 140 km bij de vader van mijn kinderen vandaan. Een verschil van 120 km. In het "overleg " wat ik met mijn ex heb gehad wil hij de verhuizing tegenhouden of in ieder geval de kinderen bij hem houden, Waar ze al 3,5 jaar alleen in de weekenden over de vloer komen.

De belangrijkste redenen voor mij om te verhuizen zijn dat ik dan minder in een sociaal isolement zit. Voor mijn ex ben ik 140 km bij mijn familie vandaan gaan wonen om samen met hem een toekomst op te bouwen. Mijn vriend woont bij mijn familie in de buurt en bij mijn vrienden. Ik in deze plaats een nieuw begin kan maken en ik door mijn vriend in staat wordt gesteld om buiten schooltijd er voor mijn kinderen te zijn.

Mijn voornemen is dat er in de gehele situatie geen verandering op zal treden. Ik heb altijd gezegd dat mijn ex de kinderen in de vakanties meer zou mogen zien dan nu het geval is. Ook dit laatste blijft gelden.

Mijn vraag is kan en mag mijn ex de kinderen zomaar in huis nemen als hij al 3,5 jaar alleen in de weekenden de kinderen heeft gezien. Want ook wanneer hij de kinderen in huis zou nemen, geldt voor hen dat ze aan de nieuwe woon- en schoolsituatie moeten wennen.
En kan hij mij verplichten om in de huidige gemeente te blijven wonen, terwijl hijzelf 3,5 jaar geleden de gemeente heeft verlaten en zo zijn gezin in de steek heeft gelaten.

Nee, uw ex partner kan de kinderen niet zo maar in huis nemen. Dat is in strijd met het ouderschapsplan. Maar u kunt ook niet zo maar verhuizen omdat u dan ook de omgang van uw ex met de kinderen moeilijker maakt. U zult dus toestemming moeten vragen aan uw ex om te verhuizen. Krijgt u dat niet dan moet u naar de rechter om die te vragen om toestemming.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is de reistijd het enige wat de omgang met de kinderen moeilijker maakt? De omgang zoals die nu is, eens in de 2 weken een weekend, zal blijven bestaan, en ook de verdeling van de vakanties.

Maar als ik u goed begrijp zal ik bij een rechter toestemming moeten vragen om te verhuizen (aangezien de vader niet instemt met het feit dat ik zal gaan verhuizen). Wat is de procedure die ik zal moeten bewandelen?


In het ouderschapsplan is opgenomen dat u samen het ouderlijk gezag over de kinderen heeft. Dat betekent dat u samen over alle voor de kinderen belangrijke onderwerpen overleg moet hebben. Begrijpelijk dat u wilt verhuizen omdat u bij uw nieuwe partner wilt wonen maar voor de kinderen is verhuizen een ingrijpende beslissing. Zij verliezen een vertrouwde woon en schoolomgeving. Daarom is het noodzakelijk dat u dit in onderling overleg regelt. Lukt dat niet dan zult u een advocaat moeten inschakelen om de rechter te vragen het ouderschapsplan aan te passen. U maakt overigens wel hele grote kans dat de rechter dat toe zal staan als de omgangsregeling voor uw ex hetzelfde blijft, behlave uiteraard de reistijd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag