Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Lockercontrole: inbreuk op privacy?

Mijn werkgever wil een locker controle invoeren waarbij men de gehele inhoud wil controleren.
Medewerkers worden er pas bij geroepen als men iets aantreft in de locker van de medewerker.
Wel zijn er 2 beveiligers, ondernemingsraad lid en een medewerker HR aanwezig bij de controle

Mag mijn werkgever dit wel doen?
Ik vindt dit echt een inbreuk op mijn privacy

Een werkgever moet goed onderbouwen waarom een dergelijke inbreuk op uw privacy noodzakelijk is. Er moet een zwaarwegend bedrijfsbelang zijn. Het is wel mogelijk om dit in te voeren, zolang er maar aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan zoals hieronder beschreven:

1. Noodzakelijkheid: Er moet een legitiem doel zijn waarvoor de controle noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld fraudepreventie of -detectie zijn of veiligheidsredenen.

2. Proportionaliteit: De maatregel moet in evenwicht zijn met uw recht op privacy. Is een volledige controle van lockers nodig voor het doel of kan het ook op een minder ingrijpende manier worden bereikt?

3. Subsidiariteit: Het doel kan niet op een minder ingrijpende manier worden bewerkstelligd. Zijn er andere minder ingrijpende maatregelen die je werkgever kan invoeren in plaats van volledige lockercontroles?

4. Transparantie: De inspectieprocedure moet zo transparant mogelijk zijn. Medewerkers moeten duidelijk geïnformeerd worden over wanneer, hoe en waarom de controles worden uitgevoerd.

Het is belangrijk dat deze intentie van de werkgever eerst wordt besproken met de ondernemingsraad voordat het wordt doorgevoerd. Het advies of instemming van de ondernemingsraad is hierbij essentieel.

Bij twijfel is het belangrijk dat je contact opneemt met je vakbond of een advocaat om je posities en mogelijke acties helder te krijgen. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de Autoriteit Persoonsgegevens voor advies of mogelijk een klacht indienen als je gelooft dat je privacyrechten geschonden worden.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag