Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Leverancier vraagt vergoeding voor voorbereidende gesprekken?

Bestaande vraag in meer detail.
Wij hebben een (buitenlandse) leverancier benaderd voor een onverbindende prijsopgave m.b.t. een grotere/complexere levering. We zijn geen enkele (schriftelijke) overeenkomst aangegaan in elk geval niet dat wij weten. Ook hebben we niet ingestemd met vergoeding voor onkosten tijdens de, in onze visie, verkennende gesprekken. Na een 1e introductie hebben we 3 gesprekken/vergaderingen met de leverancier gehad over een tijdsverloop van 6 maanden. Daarbij is gebleken dat de leverancier maar aan een (klein) deel van onze vraag kan voldoen. Het pakket aanvullen met anderen is moeilijk gebleken. We zijn niet tot overeenstemming gekomen en hebben de leverancier laten weten de gesprekken te beƫindigen. Die vraagt nu een forse vergoeding voor (ongespecificeerde) uren/kosten die hij zegt gemaakt te hebben als voorbereiding op onze gesprekken en de eventuele opdracht. Hij dreigt zijn betalingsverzoek binnenkort over te dragen aan zijn 'kredietverstrekker' (=incasso?).

Graag wil ik weten hoe dit juridisch zit en wat ik kan verwachten van de leverancier, de kredietverstrekker en hun eventuele vervolgstappen.

Het is wettelijk vastgesteld dat een offerte voor een overeenkomst in Nederland niet-bindend is en normaal gesproken geen kosten voor voorbereidend werk of gesprekken omvat, tenzij dit uitdrukkelijk en duidelijk vooraf is overeengekomen en door beide partijen is geaccepteerd. Dit klinkt als een zogenaamde 'Ideeontwikkeling' fase die doorgaans niet wordt beschouwd als zijnde belastbaar; er zijn echter enkele uitzonderingen wanneer bijvoorbeeld de voorbereidingsfase zeer uitgebreid is of als materiaalkosten worden gemaakt.

In uw situatie, zoals u het heeft geschetst, is er geen schriftelijke overeenkomst en ook geen mondelinge overeenkomst over betaling voor voorbereidende werkzaamheden van de offerte. Daarom is het waarschijnlijk dat u dit niet hoeft te betalen.

Wat betreft de dreiging om de schuld aan een 'kredietverstrekker' over te dragen, wordt een incassobureau waarschijnlijk bedoeld. Een gang naar het incassobureau is mogelijk, maar u heeft sterke argumenten om te weigeren te betalen; er was geen overeenkomst voor de kosten en u had reden om te geloven dat de offerte gratis was.

U moet wel voorbereid zijn op het mogelijk ontvangen van een formele sommatie of een brief van een incassobureau. Neem in dat geval direct contact op met een jurist of een advocaat om ervoor te zorgen dat u alle juiste stappen neemt om uw belangen te behartigen.

Op dit moment raad ik u aan om uw standpunt schriftelijk aan de leverancier mee te delen dat u niet heeft ingestemd met het betalen voor deze voorbereidende werkzaamheden, en dat u verzoekt om specificatie van de gemaakte kosten. Mocht de leverancier hiermee doorgaan, dan adviseer ik u om juridische hulp in te schakelen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag