Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Levenslange garantie op siliconen borstimplantaten

Graag leg ik u volgende situatie ter beoordeling inzake juridisch advies voor:

11-09-2014: borstvergroting ondergaan bij privékliniek
17-08-2021: echografie van de borstimplantaten gemaakt, ter controle en wegens pijnklachten.
10-09-2021: tel. uitslag ontvangen, met vermoeden dat beide implantaten lek/gescheurd zijn. MRI volgt om zekerheid te geven.
05-10-2021; vermoeden van lekkage bevestigd middels MRI. Medische noodzaak om implantaten te laten verwijderen.

In de tussentijd heb ik contact gehad met de fabrikant van de borstimplantaten, welke volgens de website spreken van levenslange garantie.
Na contact met de vertegenwoordiger bleek dat in de kleine lettertjes staat dat er aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden om voor vergoeding van de borstimplantaten in aanmerking te komen.
Te weten dat de borstimplantaten na explantatie opgestuurd dienen te worden naar de fabrikant voor onderzoek. Wanneer er sprake is van lekkage of van een bepaalde categorie kapselvorming zou de klacht gegrond verklaard worden, en komt men voor vergoeding in aanmerking.
De voorwaarde hieraan dat wederom dezelfde inplantaten opnieuw geplaatst worden.
Echter, heb ik nooit algemene voorwaarden ontvangen waar dit in vermeld stond.

Daarnaast is mijn immuunsysteem volledig aangetast (aantoonbaar na bloedonderzoek) waardoor het onverantwoord is hetzelfde type implantaten weer opnieuw te plaatsen.
Daarbij komt kijken dat de borstimplantaten pas 7 jaar geleden geplaatst zijn, normaliter gaan deze niet zo snel lekken/scheuren.

Tevens vertelde de chirurg mij dat dit type implantaten vanwege gezondheidsredenen helemaal niet meer geplaatst worden, wat de garantie die de vertegenwoordiger biedt tegenspreekt.

Mijn vraag: kan ik op een of andere manier toch aanspraak maken op een vergoeding? Bijvoorbeeld wanneer ik nu toch mijn borsten moet laten reconstrueren na explantatie?

Als de huidige implantaten er na een relatief korte periode weer uit moeten ben ik niet alleen veel geld kwijt, maar ook met onomkeerbare schade aan mijn gezondheid en “uitgezakte” borsten ben ik gedupeerde.
Ik had bij de vertegenwoordiger voorgelegd of zij mij tegemoet konden komen voor borstvergroting dmv eigen vetweefsel, maar het kon enkel onder de voorwaarden die zij stellen.
Echter, als deze implantaten helemaal niet meer geplaatst worden… hoe kunnen zij dan spreken van garantie? (Dit heb ik nog niet besproken met de vertegenwoordiger)

En is het eventueel haalbaar om hiermee verder te gaan door er een zaak van te maken?

Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,

Goedemorgen,

Dank voor uw vraag en heldere uitleg.

U kunt overwegen de privékliniek en/of de producent aansprakelijk te stellen voor uw schade. De privékliniek is mogelijk aansprakelijk voor het gebruik van een 'ongeschikte zaak' (zie onder meer art. 6:74 en 6:77 Burgerlijk Wetboek). De producent is mogelijk aansprakelijk voor een 'gebrekkig product' (art. 6:185 e.v. Burgerlijk Wetboek).

Om u goed te kunnen adviseren of u deze partijen met succes aansprakelijk kan stellen, dien ik te beschikken over meer informatie. U kunt hiervoor kosteloos contact met mij opnemen via 033-3037947.

Met vriendelijke groet,

Jorian van Oel
www.solvitadvocatuur.nl

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag