Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Lekkage in huurwoning. Wat kan ik doen tegen huurbaas?

Sinds 16 oktober 2023 dak lekkage waardoor er schimmelplekken ontstonden op het plafond. Vervolgens is er een deel van het plafond uitgehaald en zouden de dakdekkers de lekkage hebben verholpen. Dak moest drogen dan zou de lekkage zijn verholpen. Twee weken later lekt het dak nog, opnieuw dakdekkers naar laten kijken en het probleem komt vanuit de buren. Op 21-11 zou het moeten zijn verholpen. Nu, 22-11 lekt het nog en moet ik het nog drie dagen aankijken van mijn huisbaas, want het dak en plafond moeten drogen. Ondertussen groeien er paddenstoelen uit het plafond, stinkt mijn kamer en heb ik al een maand lang lekkage, waardoor ik mijn bank niet kan gebruiken. Mijn huurbaas wil (nog) geen huurcompensatie bieden, aangezien het nog niet is opgelost.

Het klinkt als een zeer onaangename situatie. De wetgeving zegt in situaties zoals deze meestal het volgende:

Volgens het Nederlands huurrecht heeft een huurder recht op woongenot. Dit betekent dat de woning in goede staat moet zijn en bruikbaar voor normaal gebruik. Wanneer dit niet het geval is, zoals in jouw geval met de lekkage en schimmelproblemen, is de verhuurder in principe in gebreke.

Als verhuurder een gebrek niet binnen een redelijke termijn verhelpt, kun je een aantal dingen doen. Je kunt naar de huurcommissie stappen om een procedure te starten voor huurvermindering, een voorlopige voorziening vragen bij de kantonrechter, of je kunt kijken of het mogelijk is om de huurovereenkomst te ontbinden op grond van wanprestatie.

Het is belangrijk om je verhuurder schriftelijk op de hoogte te stellen van de problemen en wat je verwacht. Als er na het verstrijken van de hersteltermijn nog niets is gedaan, kun je de bovenstaande stappen ondernemen.

Het is belangrijk om te beseffen dat dit redelijk ingewikkelde juridische procedures kunnen zijn. Ik zou je adviseren om contact op te nemen met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in huurrecht. Je kunt bijvoorbeeld bellen met het Juridisch Loket, dat gratis advies geeft en je eventueel kan doorverwijzen naar een advocaat.

Daarnaast is het verstandig om bewijs van de lekkage en schade te verzamelen. Denk aan foto's, e-mails, getuigenverklaringen, enzovoort. Dit kan erg nuttig zijn in een juridische procedure.

Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt. Nogmaals: schakel een expert in, want dit is een complex gebied van het recht."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag