Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Lekkage door sluiting gemeenschappelijke hemelwaterafvoer?

Wij zijn een kleine VvE met twee leden, benedenhuis en bovenhuis. Net als de andere panden in onze straat. Ons pand is gebouwd in 1903. Aan de voorzijde hebben wij een eigen hemelwaterafvoer (hwa) waar ook enkele buurhuizen op afwateren. Aan de achterzijde hebben wij nooit een eigen hwa gehad en wij wateren daar af op de hwa van het buurpand. Het laagste punt van het dak zit ook rond de erfscheiding.
Op het dak van het buurpand ligt een isolatielaag waardoor dit dak hoger ligt dan de belendende daken. Deze verhoging stopt 30 à 40 cm vanaf de dakrand aan de achterzijde.
Sinds een dag of 3 hebben wij lekkage in boven- en benedenhuis aan de achterzijde. Het blijkt dat het buurpand zeer recent, zonder enig overleg of waarschuwing, een soort dam heeft aangelegd tussen de beide daken. Het hemelwater kan op ons dak dus nergens meer heen en vindt een weg door de muur en langs kozijnen, het moet tenslotte ergens heen.
Een dergelijke actie lijkt ons niet in orde. Wat kunnen wij doen, juridisch gezien?

Wat een vervelende situatie, ik begrijp dat dit heel frustrerend voor jullie kan zijn. In het Nederlandse recht zijn er wel verschillende wegen die jullie mogelijk kunnen bewandelen.

1. Noodzakelijke (afwaterings)erfdienstbaarheid: Dit is een wettelijk recht. Dit houdt in dat een stuk grond (het dienstbare erf) ten bate van een ander stuk grond (het heersende erf) aan bepaalde verplichtingen moet voldoen. Dit betekent bijvoorbeeld dat als het natuurlijke afloop van het water van jouw grond via de grond van je buurman loopt, jouw buurman dit in principe moet accepteren. Dit is vastgelegd in artikel 5:57 van het Burgerlijk Wetboek.

2. Onrechtmatige daad: Als er geen sprake is van een erfdienstbaarheid, kunnen jullie mogelijk wel de buren aanspreken op basis van onrechtmatige daad. Dit is bepaald in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Er moet dan wel sprake zijn van een onrechtmatige handeling die schade heeft veroorzaakt. Hier zou bijvoorbeeld sprake van kunnen zijn als de buren bewust jullie afwatering hebben geblokkeerd.

Voordat je juridische stappen onderneemt, is het misschien wel verstandig om eerst het gesprek aan te gaan met de buren. Leg uit wat het probleem is en hoe dit volgens jullie is ontstaan. Mogelijk zijn zij bereid om een oplossing te zoeken.

Daarnaast is het ook altijd verstandig om een juridisch adviseur te raadplegen voor advies op maat. Bij zo'n adviseur kan je terecht voor een dieper inzicht in je rechten en mogelijkheden, en ook voor hulp bij het opstarten van een eventuele procedure."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag