Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Lekkage aan 1 kant gedeelde schoorsteen, kosten verdelen?

Wij delen met de buren een schoorsteen welke aan onze kant lekt, meerdere dakdekkers hebben hiernaar gekeken en allen geven aan dat de schoorsteen vervangen moet worden ivm grote scheuren in stenen en slecht voegwerk , inmiddels lekt het ook dusdanig dat het een noodzaak geworden is. Echter geven de buren aan dat ze de kosten niet willen delen gezien het aan hun kant niet lekt.
Wat zijn onze rechten betreft deze kosten, kunnen wij de buren verplichten een deel mee te betalen?
Met vriendelijke groet,

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de specifieke omstandigheden, maar er zijn enkele algemene principes die misschien van pas zouden kunnen komen. De Wet stelt dat indien twee huiseigenaren een bouwwerk (zoals een schoorsteen) gemeenschappelijk hebben, zij ook beiden verantwoordelijk zijn voor het onderhoud daarvan (artikel 5:65 van het Burgerlijk Wetboek). Als uw schoorsteen gedeeld wordt met uw buren, dan zou dit betekenen dat zij verplicht zijn om bij te dragen aan de onderhoudskosten.

Echter, als uw buren weigeren om mee te betalen aan de reparatie, dan kunt u mogelijk naar de rechter stappen om hen hiertoe te dwingen. De rechter zal dan beoordelen of de kosten verdeeld moeten worden aan de hand van de omstandigheden, zoals het gebruik van de schoorsteen door beide partijen, de mate waarin elk van de partijen profiteert van de reparatie, enzovoort.

U zou de schoorsteen ook zelf kunnen repareren en uw buren vervolgens via de rechter kunnen dwingen om hun deel van de kosten te vergoeden. Houd er rekening mee dat u bewijs moet kunnen leveren van de noodzaak van de reparatie en van de weigering van uw buren om bij te dragen.

In ieder geval wordt het sterk aangeraden om juridisch advies in te winnen van een professionele adviseur of advocaat. Hij of zij kan u helpen met het navigeren door de juridische procedure en u adviseren over de beste manier om met de situatie om te gaan.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb n.a.v. dit antwoord nog een aanvulling op mijn vraag.
Wij hebben al eerder bij de buren aangegeven dat wij de kosten willen dragen, dit is vastgelegd via whats app.
Mijn vraag betreft het delen van de kosten is ontstaan nadat de dakdekker aangaf dat daar een wet voor is die u nu ook noemt.
Kan bv een rechter verwijzen naar het feit wij al aangegeven hebben de kosten te willen dragen?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag