Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Landbouwgrond mondeling gekocht, maar verkoper trekt zich terug

Aangrenzend aan onze tuin ligt een stuk landbouwgrond. Na jaren aandringen en onderhandelen -beide partijen hebben water bij de wijn gedaan- hebben wij (kopende partij) en de verkopende partij (particulier) eindelijk een mondelinge overeenstemming voor de aankoop van een stuk landbouwperceel. Het is duidelijk welk stuk grond (kadestraal nummer), wat de afmeting is, wat de verkoopprijs is en hoe de grond wordt opgeleverd. Ook grenst dit perceel aan tuinen van andere buren. Om iedereen eerlijk een kans te geven en nadien scheve gezichten te voorkomen, wordt er zelfs gekeken of de andere buren ook willen kopen. Dit is niet het geval, aangezien de verkoopprijs aan de stevige kant is. Wij zijn op dat moment de enige die bereid zijn tot aankoop tegen de gestelde condities. Alles is dus duidelijk en transparant, maar ook moeizaam en traag verlopen. Verkoper heeft er jaren over gedaan om te verkopen en is een twijfelaar. Daarom ook één en ander via WhatsApp gecommuniceerd, dus er is wel iets tastbaars. Na de mondelinge aankoop gaat de verkoper op vakantie, krijgt tijdens zijn vakantie hevige Corona, en daardoor wordt het maken van de afspraak bij de notaris met 2,5 maanden uitgesteld. In de tussentijd nadat de mondelinge verkoop is gesloten -de verkoper ligt met Corona op bed- heeft hij meer tijd om dieper en langer over dingen na te denken, en klaarblijkelijk gaat hij dan pas verder op diepgaand onderzoek uit (verkoper geeft hij ook telefonisch toe dat hij het onderzoek voor de mondelinge verkoop had moeten doen ipv daarna). Nu gaan er geruchten dat een hoogspanningslijn die boven de erfgrens hangt misschien wel weggaat in de komende 10 jaar, en daardoor er misschien wel wijzigingen zouden kunnen komen op het bestemmingsplan van de agrarische grond. Met andere woorden, er zou misschien woningbouw kunnen plaats vinden in de verre toekomst wat nu dus nog niet mag/wenselijk is ivm deze hoogspanningslijn. Zelfs deze informatie heb ik voor de onderhandelingen met de verkoper gedeeld. Doordat de verkopende partij uit een andere regio komt, was hij van deze geruchte niet volledig op de hoogte, maar wist er dus wel van af. De gemeente geeft trouwens aan mij aan, dat in het huidige bestemmingsplan, lopende vergunningen en omgevingsontwikkelingen nu totaal geen sprake is van wijzigingen in het bestemmingsplan in de buurt van dit betreffende perceel, en dat nu niemand garanties kan geven wat er over 10, 20 of 30 jaar gaat gebeuren. Wel is in het bestemmingsplan opgenomen dat de gemeente elders bezig is met wijzigen van bestemmingplannen, maar dat is 1/2 kilometer verderop. Echter nu grijpt de verkopen partij deze mogelijke toekomstige wijzigingen in bestemmingsplanwijzigingen aan, om de koop éénzijdig te ontbinden. Na de mondelinge verkoop hebben we al veel in gang gezet (met name het financiële stuk voorbereid).

Vraag: Kan en mag een particuliere verkoper van landbouwgrond een mondelinge verkoop zomaar eenzijdig opzeggen gebaseerd op mogelijke geruchte op bestemmingsplan wijzigen waarvan nu niemand weet of en wanneer die komen?

In principe bij koop van een stuk grond geldt het vereiste van schriftelijkheid en bedenktijd niet en mag een koper zich niet zonder meer terugtrekken als de onderhandelingen van de koop zover zijn gevorderd als u stelt. U zou dan mogelijk de koop kunnen afdwingen vanwege verregaande contractuele voorfase maar u heeft daar wel een advocaat bij nodig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor u reactie. Is ons inmiddels duidelijk dat verkoper alles in het werk wil stellen om een verkoop te ontlopen. Liefst zou ik de verkoop uiteraard onderling willen afronden, om onnodige tijd, geld, frustratie e.d. te voorkomen. Indien dit mbv een advocaat opgepakt wordt, zal er waarschijnlijk veel tijd overheen gaan, zeker indien dit moet voorkomen bij een rechter. Is het toegestaan dat de verkopende partij totdat er een uitspraak komt met de landbouwgrond nog dingen gaat doen? (bijvoorbeeld een nieuw gewas inzaaien). Tellen tussentijdse aanpassingen aan documenten nog NADAT we de mondelinge verkoop hebben gesloten? Maw, mag de verkoper de grond nog snel even op iemands anders naam zetten, of doorverkopen? Doordat de verkoper zijn verplichting niet na komt, is het dan ook mogelijk om vervolgschade te verhalen of een dwangsom te hanteren bij iedere dag dat passeren van de koopakte op zich laat wachten?


Indien u verwacht dat de verkoop gefrustreerd gaat worden of tussentijdse handelingen die schade op kunnen leveren, dan moet een kort geding dienen en direct ook de vraag naar de hoofdzaak. Van koper wordt tijdig onderzoek verwacht in gemeentelijke plannen nog voordat hij een prijs bepaald.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag