Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Laatst wenste ik met mijn wagen via de achtersteeg van onze straat, de openbare weg te betreden. Een van de bewoners aan het einde van de straat blokkeerde echter deze doorgang met een lichte bestelwagen (ze waren aan het lossen). Toen ik op een correcte manier vroeg of ze even plaats wilden maken, kreeg ik nul op rekest. Ik moest maar achterwaarts rijden en de andere kant opgaan, men was niet van plan hiervoor moeite te doen. Er is weliswaar aan beide zijden van de straat een doorgang, maar mijn directe buurman heeft een relatief grote bestelwagen. Aangezien ik zelf beschik over een vrij grote personenwagen, en de achtersteeg relatief smal is, kon ik bij het afrijden van mijn eigen woonerf nogal moeilijk de draai nemen richting de doorgang die vrij was, door de aanwezigheid van deze grote bestelwagen. Dus hoopte ik op de goodwill van de eigenaar van de in de weg staande bestelwagen. Aangezien het sop de kool niet waard is, en ik vooral de tijd niet had om hierover een discussie te starten, ben ik maar achteruit gaan rijden. Voorzichtig langs de bestelwagen van de buurman (ik kon er prima langs, want ik hoefde natuurlijk geen bocht meer te nemen).

Mijn vraag: stel nu dat dit in de toekomst nog eens zou voorkomen, kan ik deze mensen dan verplichten om ruimte te maken, ook al is er aan de andere kant ook een doorgang? Wat ik hierover weet, is dat in principe niemand een openbare plaats (want dat is deze achtersteeg) mag blokkeren. En welke actie kan ik ondernemen? Of stond de lossende partij toch gewoon in hun recht?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Hier is geen juridische regel overtreden, enkel een maatschappelijke. Het zou inderdaad aardig geweest zijn wanneer men aan de kant was gegaan, maar u zegt zelf al dat u eigenlijk wel op een andere manier de openbare weg op kon. Een plaats op de openbare weg kan wel bezet worden wanneer daarvoor een vergunning is verkregen van de wegbeheerder. Gaat het om bijvoorbeeld een vakantieauto of een caravan, dan is dat pas nodig wanneer die er langer dan drie dagen staat. Voor laden en lossen, dat meestal slechts korte tijd duurt, is op een gewone openbare weg zonder stopverbod geen vergunning nodig.
Een volgende keer moet u er dus toch weer onderling uit zien te komen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag