Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


L.S.
Tijdens mijn werktijd moest ik van de ene naar de andere locatie rijden. De dienstauto was niet beschikbaar en ik heb daarom mijn eigen auto moeten gebruiken. Tijdens deze rit heb ik helaas schade veroorzaakt aan een geparkeerde auto.
Hoe ligt de aansprakelijkheid van de schade? Immers, als ik met de dienstauto had kunnen rijden, was ik kostenvrij geweest. Mijn werkgever liet mij geen keus, ik moest mijn eigen auto gebruiken.
Ben benieuwd naar jullie antwoord, alvast bedankt.

Met welke auto de schade is veroorzaakt maakt niet uit. Schade die een werknemer veroorzaakt is voor rekening van / te verhalen op de werkgever tenzij sprake zou zijn van opzet of grove roekeloosheid van de werknemer. Alleen bij overeenkomst kan hiervan worden afgeweken (mits de werknemer verzekerd is). Hieronder het desbetreffende wetsartikel.
Artikel 7:661 Burgerlijk Wetboek
1. De werknemer die bij de uitvoering van de overeenkomst schade toebrengt aan de werkgever of aan een derde jegens wie de werkgever tot vergoeding van die schade is gehouden, is te dier zake niet jegens de werkgever aansprakelijk, tenzij de schade een gevolg is van zijn opzet of bewuste roekeloosheid. Uit de omstandigheden van het geval kan, mede gelet op de aard van de overeenkomst, anders voortvloeien dan in de vorige zin is bepaald.
2. Afwijking van lid 1 en van artikel 170 lid 3 van Boek 6 ten nadele van de werknemer is slechts mogelijk bij schriftelijke overeenkomst en slechts voor zover de werknemer te dier zake verzekerd is.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vragensteller,

Voor wat betreft uw eigen schade is in de meeste gevallen uw werkgever aansprakelijk. Alleen als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van uw zijde dient u uw eigen schade te dragen.

Voor wat betreft de schade aan het voertuig van een derde geldt dat zowel u alsook uw werkgever aansprakelijk zijn. De derde hoeft zich er niets van aan te trekken dat het ongeval onder werktijd heeft plaatsgevonden.
In uw onderlinge verhouding (werkgever-werknemer) bent u echter niet aansprakelijk en kunt u regres nemen op uw werkgever ter hoogte van de bedragen die door u aan de derde zijn betaald (dit geldt ook voor uw verzekeraar).

Ik ga ervan uit dat uw werkgever voor dit soort gevallen verzekerd is. Anders zal uw werkgever zelf de schade moeten dragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag