Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


L.S.
Ik zit met een probleem.
Mijn huis -een voormalige boerderij- bestaat uit een voorhuis en een achterhuis; dit laatste is in 2000 verkocht. Er is een riool in gezamenlijk gebruik. De rioolbuis begint in het voorhuis (waarop aansluiting van mijn wc en badkamer) via het achterhuis (met aansluiting van wc, badkamer en keuken) naar buiten in de tuin van het achterhuis. De buis mondt uit in een rioolbuis -waar mijn keuken op is aangesloten- in mijn tuin. Het riool loopt naar een persleiding op de weg.
Recentelijk is het achterhuis verkocht aan de eigenaar van een naastgelegen bedrijf. Door graafwerkzaamheden (ca. 80 cm) rondom het achterhuis is de rioolleiding ernstig beschadigd.
De nieuwe eigenaar heeft provisorisch een rioolbuis aangelegd zonder afschot. Ik heb hem per mail verzocht dit te herstellen aangezien ik vrees voor verstopping op termijn. De nieuwe eigenaar wil nu beëindiging van het gezamenlijk rioolgebruik. (De doorlevering van gas, water en elektriciteit wenst hij ook te beëindigen.).
MIJN VRAAG is of de buurman gerechtigd is een rioolgebruik dat sinds 1969 goed functioneert en in 2000 is gecontinueerd nu te beëindigen. Zou ik op zijn "verzoek" ingaan dan betekent een andere rioolafvoer voor mijn woning een ingrijpende verbouwing.
MIJN TWEEDE VRAAG is of ik de kosten van deze wijziging/verbouwing op de nieuwe eigenaar kan verhalen.

Graag hoor ik van u.

PS
(De verstandhouding is -ondanks pogingen mijnerzijds- niet optimaal en strikt zakelijk, waardoor overleg via e-mail verloopt).

Het betreft hier regelend recht. De gezamenlijke aansluiting op de afvoer/riool kán worden beëindigd door een ieder. Echter, moet diegene dan zélf zorg dragen voor een andere aansluiting op eigen kosten. Ook, dient men wel de ander toegang te blijven geven voor de afvoer. Ook het onderhoud van de rioolafvoer onder eigen grond is men aansprakelijk voor de gevolgen in dezen. Dat u de buurman hierop heeft geattendeerd is een voorop gesteld vereiste voor de aansprakelijkheid.

Het beëindigen van de nutsvoorzieningen is wellicht geregeld in de koopakte van de woning.

Beoordeel dit antwoord:

Graag willen wij ons aan u voorstellen. Wij zijn van het SBS6 televisieprogramma ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’. In dit programma lost Mr. Visser hooglopende kwesties en conflicten op.

Mr. Visser is ruim 20 jaar geleden begonnen met het tv-programma 'De Rijdende Rechter' omdat hij vond dat alle mensen recht hebben op recht. En dat vindt hij nog steeds!

Wij hebben uw case gelezen en vragen ons af wat de situatie nu is? Wij bieden u de mogelijkheid aan om uw zaak in ons televisieprogramma te behandelen.

Als u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag