Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Ik heb een vraag over het bepalen van de kinderalimentatie.
Situatie:
Ik betaal al 15 jaar alimentatie en mijn dochter is net 18 geworden en zoon 16 jaar. Ik betaal al een jaar of 10 niet meer de indexering, waar mijn ex overigens ook nooit een verzoek voor heeft gedaan. Mijn ex woont ook al jaren samen en daarom is in overleg de partneralimentatie gestopt. Omdat mijn dochter 18 werd en ik de alimentatie via haar kon regelen had ik de afspraak gemaakt dat ik alles voor haar studie betaal (momenteel nog middelbaar onderwijs) zodat zij studieschuld kan aflossen. Onder dwang van thuis en feit dat zij aan moeder bijdrage moet leveren heb ik de kinderalimentatie een maand niet betaald. Zonder kennisgeving heeft mijn dochter een verzoek bij het LBOI gedaan om te betalen en tevens is daarbij de indexering van de 10 jaar opgeteld bij het bedrag waardoor ik nu maandelijks voor haar 50 euro meer betaal op haar eigen rekening.
Mijn ex (waar ik overigens helemaal geen contact meer heb) eist nu voor mijn zoon ook dit zelfde bedrag en schakelt wederom het LBIO in.
Ik heb nu een aantal vragen:
1. Sinds het wegvallen van het belasting voordeel is er ook geen aanpassing gekomen van mijn kinderalimentatie. Kan ik dit alleen via herziening van de rechter opnieuw laten indexeren?
2. Mijn ex is getrouwd sinds ruim een jaar (waarvan ik niet op de hoogte ben gesteld) en ik lees dat hij daarmee ook onderhoudsplichtig wordt voor mijn kinderen. Klopt dat?
3. Als mijn dochter en zoon 21 worden is het in principe zo dat de kinderalimentatie stopt maar dat bij nog volgen van studie van mij verwacht wordt dat ik een bijdrage daar aan geef (in convenant staat dat ik daarin moet blijven bijdrage tot maximaal 25 jaar en als kinderen genoeg aan studie doen). Is de hoogte dan net zo hoog als de hoogte van de kinderalimentatie? En daarnaast kan ik dit ook zo regelen dat ik rekeningen betaal in plaats van geld stort?
4. Mijn ex heeft inzicht in mijn financiële situatie omdat mijn dochter via DUO dit heeft opgevraagd, maar ik niet van mijn ex en haar partner. Dat ga ik op verzoek ook niet krijgen. Is er een andere mogelijkheid om een breking te maken dan via de rechter?
Bij voorbaat dank voor een reactie.
Met vriendelijke groeten van een geprikkelde alimentatie plichtige
In principe behoort de indexering "automatisch" door de ouders te worden doorgevoerd, daar hoeft niet per se om verzocht te worden.
Het innen van indexering verjaart na vijf jaar, een deel van de indexeringsvordering zou derhalve buiten toepassing moeten worden gelaten. Ditzelfde is het geval bij de alimentatie voor uw zoon.
Met betrekking tot de kosten van de opleiding van uw dochter zouden deze in mindering gebracht kunnen worden op de alimentatie, mits daarvoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is gegeven.
De echtgenoot van uw ex vrouw is inderdaad ook onderhoudsplichtig.
U kunt zelf afspraken maken over een gewijzigd alimentatie bedrag, uw ex zal hier echter haar medewerking voor moeten verlenen. Uit uw verhaal kan ik opmaken dat dit niet het geval zal zijn. U kunt het beste een verzoek in laten dienen door een advocaat bij de rechtbank. Een nieuwe berekening dient te worden gemaakt aan de hand van de netto inkomens van beide ouders, als dit niet bekend is zal deze informatie tijdens een procedure moeten worden verstrekt.
Ik raad u aan om contact te zoeken met een advocaat, deze kan meer informatie verstrekken over uw specifieke geval. Indien uw inkomen en vermogen daartoe aanleiding biedt komt u wellicht in aanmerking voor een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand.
Reactie van de vraagsteller
Even toegevoegde vragen
1. Wat je precies bedoeld met tot 5 jaar terug indexeren.
Betekend dit dat ze nog vijf jaar geld met terug werkende kracht kunnen vorderen of dat vanaf nu het bedrag van 2012 (toen al jaren 202,42) mogen indexeren met jaren erop volgend?
Dan kom ik nl op iets van 2016 euro uit terwijl het LBIO mij sommeerde om ongeveer 243 euro te gaan betalen. Als rekensom gebruikten ze daarvoor basis 188 euro waarmee ik in 2002 begon en van daaruit berekenende ze het bedrag en kwamen dus op rond de 243 euro uit.
2. Hoe zit dat met man van mijn ex en zijn onderhoudsplicht? Want hij heeft zelf kind uit eerder huwelijk en samen met mijn ex hebben zij nog een kind. Wordt dat ook allemaal meegenomen?
3. Bij een inkomsten van jaarlijks 52000 euro is de kans dan niet groot dat ik nog meee moet betalen? Hoogte van inkomsten ex en man weet ik niet. Mijn ex werkt deel in huishouding en ik weet bijna zeker daarnaast zwart bij. Haar man is afgekeurd piloot en werkt ook niet veel. Mijn dochter werkt zelf ook wat uren in de week. Nemen ze dat dan ook mee?
4. Je geeft aan studie kosten afhalen van alimentatie. Dat geldt vanaf moment dat ze gaat studeren? Nu zit ze nog op Havo namelijk. En ben ik verplicht om naar haar 21 nog te betalen? En als dat wel zo is mag ik dan haar collegegeld betalen en verder niets? Of mag dat alleen met goedkeuring van mijn dochter?
5. Ik heb gezien dit alles geen contact meer met mijn ex maar ook niet meer met mijn kinderen omdat ik vind dat het voor mij niet acceptabel was dat zij zonder overleg het LBIO inschakelde. Zij en haar broertje laten ook helemaal niets meer van zich horen ook niet hoe het op school gaat, wellicht ook door druk van thuis. Telt dat nog mee in het moeten doorbetalen na haar 21e?
1. De indexering kan tot vijf jaar terug worden gevorderd. Dus over 2012 tot en met 2017 kan nog indexering worden geëist. Ervanuit gaande dat u de alimentatie over deze jaren heeft betaald, zou u alleen de aanvulling (meestal een paar euro per maand) moeten betalen.
2. De echtgenoot van uw ex voert een gemeenschappelijk huishouden met uw ex, vandaar zijn onderhoudsplicht. Inderdaad word ook zijn persoonlijke situatie meegenomen.
3. Niet perse. De behoefte van de kinderen wordt bepaald aan de hand van het netto inkomen van beide ouders. Aan de hand van die behoefte wordt de draagkracht berekend. Wanneer de kinderen werken is het de vraag of zij met hetgeen wat zij verdienen kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud. Indien dit het geval is kan dit inderdaad invloed hebben op de situatie.
4. Als u nu de kosten voor de opleiding betaald en u heeft dit afgesproken zouden deze kosten ook op dit moment van de alimentatie af gehaald kunnen worden. Of u nadat uw kinderen de 21-jarige leeftijd hebben bereikt nog moet voorzien in levensonderhoud is afhankelijk van twee dingen: a) heeft u in een convenant of ouderschapsplan een bepaling opgenomen waarin dit wordt bepaald? b) kunnen de kinderen in staat worden geacht door arbeid in het eigen levensonderhoud te voorzien? (het kind moet zelf aantonen dat dit niet het geval is en dat hij/zij nog behoeftig is). In de praktijk wordt b niet snel aangenomen.
5. Ongeacht of u wel of geen contact heeft met de kinderen blijft uw onderhoudsplicht bestaan. Of dit ook zo is na het bereiken van de 21-jarige leeftijd is afhankelijk van omstandigheden.