Wonen, Buren
Particulier
Ik heb een koopwoning in een blok waarvan de meerderheid van de appartementen in handen is van 1 woningbouwvereniniging. De woningbouw heeft dus altijd een meerderheid als er gestemd meot worden in de VVE. Moeten zij een redelijk argument hebben om iets te weigeren, of mogen zij zonder opgaaf van reden een verzoek van ons aan de kant schuiven? Ik wil graag de boven mijn woning gelegen zolder ( onbenoemde ruimte, een vliering zonder ramen, waar ratten en muizen zitten en waar nog een heleboel aan vertimmerd moet worden voor het bewoonbaar is) bij mijn woning betrekken. De woningbouw wil hier i.p. niet aan meewerken. De reden is dat zij het pand (ooit) willen slopen. Er is hier nog geen datum voor, de schatting is dat dit nog zeker 10 jaar gaat duren. Omdat zij (voor ze het kunnen slopen) de woning ooit van ons willen kopen, willen zij niet dat wij in de woning investeren, omdat zij dan een woning zouden moeten kopen die meer waard is. Mogen zij obv dit argument het betrekken van de zolder tegenhouden? De individuele huurders hebben geen probleem met de verbouwing. Mag de woningbouw redeneren vanuit eigen commerciele belangen, of moeten zij rekening houden met de woonwensen van bewoners, en de investering zien als een waardevermeedering van hun pand en ook de wijk? Wat is onze positie? Kunnen wij hun weigering aanvechten?
Als onvoldoende rekening wordt gehouden met de belangen van de mede eigenaren kan een VVE-besluit door een rechter van tafel worden geveegd of kan aan een VVE een verplichting worden opgelegd die wel rekening houdt met dat belang. De wet biedt daarvoor aanknopingspunten, het is wel een terughoudende toetsing.Het moet echt onredelijk zijn voordat je iets afgedwongen krijgt.
Ik twijfel of een rechter in deze met u mee zal willen gaan. Het voorkomen van toekomstige schade en openheid van zaken over de toekomstplannen van deze mede-eigenaar zal een rechter ook meewegen.
De stelling van de woningebouwvereniging vind ik onbegrijpelijk. Dat zij uw woning in de toekomst wellicht willen kopen, is onzeker. Zij kunnen u niet onteigenen en hebben ook op andere gronden geen positie om u hun wil op te leggen.
Als dit het enige argument is wat de VVE heeft, lijkt dat mij de moeite waard om aan de rechter voor te leggen.
Feit is wel dat als u de ruimte bij uw woning wilt trekken, vermoedelijk alle breukdelen van ieders aandeel in het gebouw moet worden aangepast en daarmee dus ook de splitsingsakte. Dat geeft wel wat rompslomp en ik kan mij voorstellen dat de woningbouw daar niet zoveel zin in heeft. Dit wordt nu echter niet als weigeringsgrond gebruikt.