Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


L.S.,
Ik ben eigenaar/bewoner van een appartement. Bij dit appartement hoort een parkeerplaats en een berging in de ondergrondse.garage. Het huishoudelijk regelement vermeld
dat de plaats in de garage uitsluitend gebruikt mag worden om een voertuig te stallen.
In het verleden is iemand begonnen om er ook een kast neer te zetten hetgeen werd gedoogd. Inmiddels is het zo uit de hand gelopen dat er fietsen,scooters, kasten en huishoudelijke spullen op de parkeerplaatsen staan.
Het ,overigens prima functionerend, bestuur van de VVE
onderneemt hiertegen geen actie omdat zij A. niet als politieagent willen functioneren en B. geen juridische macht
denken te hebben door het gedogen van de voorgaande jaren. Kunt u mij vertellen of er mogelijkheden zijn om het bestuur te dwingen om actie te nemen ?

Het bestuur kan inderdaad actie ondernemen. Welke actie dat is, hangt af van de vraag wat voor sancties het huishoudelijk reglement en / of de akte van splitsing vermeld. Meestal zijn er boetebepalingen opgenomen in het HR en in de akte. Ik ga er bij het beantwoorden van uw vraag van uit dat dit bij u het geval is.
Het bestuur is altijd bevoegd om een waarschuwing te geven na constateren van een overtreding. Als naar aanleiding van deze waarschuwing geen actie volgt, dan kan over gegaan worden tot het opleggen van een boete. Als modelreglement 1972, 1973 of 1983 van toepassing is, dan zal de vergadering van eigenaars moeten besluiten dat de boete opgelegd wordt, voordat het bestuur werkelijk de boete kan opleggen. Indien modelreglement 1992 of 2006 van toepassing is, dan kan het bestuur de boete opleggen zonder machtiging van de vergadering.
Als de boete rechtsgeldig is opgelegd, dan kan (als geen betaling volgt) de boete d.m.v. een incassoprocedure geïnd worden.
Indien het bestuur zijn verplichtingen niet nakomt (waaronder het toezien op naleving van de reglementen) dan kan de vergadering het bestuur ontslaan en een nieuw bestuur kiezen.
Ik hoop dat ik u hiermee op weg heb geholpen. Mocht meer informatie gewenst zijn, dan hoor ik het graag!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag