Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Kwijtschelding lening bij overlijden
Kan ik dit regelen via een aanvulling op de leningovereenkomst dan wel vernieuwen van deze overeenkomst? Of moet ik dit regelen via mijn testament dan wel is dit mogelijk via een legaat?
Het is mogelijk om deze wens op verschillende manieren te regelen. De meest directe en bindende manier is vaak door dit vast te leggen in een testament. Hierin kunt u exact aangeven dat de lening die u aan uw moeder hebt verstrekt, na uw overlijden wordt kwijtgescholden. Dit betekent in feite dat uw moeder de openstaande schuld niet aan uw erfgenamen hoeft te betalen.
Er zijn ook andere manieren om dit te regelen. Een mogelijkheid is om een clausule op te nemen in de leningsovereenkomst die aangeeft dat de lening bij uw overlijden vervalt. Deze clausule wordt dan een zogenaamde 'kwijtscheldingsclausule' genoemd. U kunt deze clausule opnemen bij vernieuwing van de leningsovereenkomst, of door een aanvulling toe te voegen aan de bestaande overeenkomst.
In beide gevallen - zowel bij een testament als bij een aanvulling op de leningsovereenkomst - is het raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een notaris of een gespecialiseerde advocaat. Deze kan u helpen om uw wens zo goed mogelijk te formuleren en vast te leggen, om zo mogelijke misverstanden of conflicten in de toekomst te voorkomen.
Let ook op de fiscale gevolgen. Het kwijtschelden van de lening wordt mogelijk gezien als een schenking, wat fiscale gevolgen kan hebben. Het is raadzaam om hierover advies in te winnen bij een fiscalist of belastingadviseur.
Ten slotte is het belangrijk om in de gaten te houden dat, ongeacht hoe u het regelt, uw eerste erfgenamen op de hoogte zijn van uw intenties. Dit kan helpen om onverwachte problemen te voorkomen na uw overlijden. "
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.