Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kunnen ze mij ontslaan?

Maanden geleden kregen we in de thuiszorg bij ons een bbl leerling. Ik heb haar ingewerkt een aantal dagen, daarna mocht ze alleen op route.
In de loop der maanden werkten we vaak op dezelfde dagen, altijd zelfde weekend. Dus ze hielp mij vaak met een zwaardere cliënt, en ze vroeg mij om hulp bij dingen die ze nog niet mocht doen. Ze had een werkbegeleidster maar hun werkten zelden samen omdat de roosters niet gelijk liepen.

Eind 2020 ( september ofzo? Kweet dat niet precies) , kreeg ze problemen met haar longen en kwam ze in de ziektewet, februari 2021 kwam ik in de ziektewet, ben 3x geopereerd aan mijn handen, maar inmiddels weer aan het werk.

In oktober kreeg ik van haar een berichtje, ondanks dat ze ziek was, dat ze aan haar doelen mocht gaan werken. Ze volgde wel online lessen van school in die tijd. En of ik een paar wilde beoordelen omdat ik dit met haar had gedaan. Ik ben ig’er, maar geen werkbegeleider.
Ik heb haar gevraagd of dat mocht en kreeg toen ook te horen dat dit mocht van school. Dit mocht ook nu, dus achteraf omdat ze al een poosje thuis was, maar ik moest het wel goed verwoorden.
Ik heb dit nergens gecontroleerd en dit aangenomen dat dit idd zo was.

In totaal kreeg ik 9x een ‘’ go’’ formulier die ik heb ingevuld, en daarna kreeg ik nog 9 examens ( die kreeg ik van school toegestuurd). Dit was in oktober en november. Alles heb ik naar waarheid ingevuld, veel met een g, en sommige met een v. Ik heb dit beoordeeld dus over de periode dat ik veel met haar samenwerkte, dus dat was al een paar maanden geleden.

Al vanaf dat ze bij ons was, gaf ze aan dat er van alles mis ging, qua planning, qua roosters etc etc. Ze is in december in een verpleegtehuis geplaatst en ook daar ging alles mis , zoals ze zei. In mijn goedheid, ik dacht te helpen, heb ik haar praktijkbegeleidster een brief gestuurd, met alle dingen die ik had gehoord en naar wat ik ‘toen’ dacht niet eerlijk was en niet klopte.

2 weken geleden moest ik op kantoor komen> er word gezegd dat we fraude hebben gepleegd en dat mijn brief zeer ongepast was, naar de oa werkgever . ik kreeg de kans om mijn verhaal te doen en dit heb ik ook gedaan.

Qua brief.. ja oke.. die was misschien wel de waarheid naar wat ik dan allemaal had gehoord, maar niet gepast en in hun ogen niet de juiste toon… ben bang dat ze daar wel gelijk in hebben en daar heb ik ook mijn excuses voor aangeboden.
Maar qua doelen en examens die heb ik naar waarheid ingevuld, en ook alleen de dingen die ik met haar heb gedaan, geen handelingen zoals bv catheteriseren wat ik nooit met haar deed.

Nou kreeg ik vandaag een mail dat ik as donderdag op het hoofdkantoor word verzocht te komen om de vervolgstappen ‘’ aan te horen’’. Bij iemand van de hr en de directeur van de hr ( en wie weet nog meer dat weet ik niet)
• Volgens hun mag een ig , die niet jou werkbegeleider is geen doelen aftekenen
• Mag het ook niet met terugwerkende kracht
• Plus waren we in de ziektewet
• Had ik op een stoel gezeten die niet van mij was ( das wel waar ws).

De leerling in dit verhaal zit thuis te wachten op het oordeel wat ze gaan maken en totdien mag ze niet verder met de opleiding, en het is ook niet zeker of ze daarna verder mag.

Ik hou van mijn werk, heb nog nooit problemen gehad, maar moet ik me nu zorgen maken? Kunnen ze me hierom ontslaan? Ik heb een vast contract.

Ontslag is niet zomaar mogelijk. In beginsel kan dat alleen via de kantonrechter (bij reorganisatie en langdurige ziekte via het UWV). Voor een ontslag op staande voet moet sprake zijn van een voldoende zware (dringende) reden en bovendien gelden hiervoor strenge regels. Ik adviseer u aan te horen wat volgens de werkgever de vervolgstappen zouden moeten zijn. Indien u daarna wilt overleggen, mag u gerust vrijblijvend contact met mij opnemen. Indien onverhoopt sprake zou zijn van ontslag, moet u wel binnen 2 maanden actie ondernemen (een procedure starten bij de kantonrechter).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel ! ik hoop er het beste van.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag