Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kunnen wij een renovatievoorstel in redelijkheid afwijzen?

Opzegging huurcontract onbepaalde tijd voor renovatie

L.S.

De situatie is als volgt:

- Mijn medehuurders en ik (vier in totaal) huren een kamer in een pand aan de Kapelstraat in Utrecht. We betalen momenteel
o Yohannes - €350,- voor 16m²;
o Jeff - €348,48 voor 10m²;
o Guus - €295 voor twee kamers van 6m² en 5m²;
o Elias - €361,70 voor 13m².
- De huurprijzen zijn exclusief g/w/l waarvoor wij allemaal €95,- per maand betalen.
- Guus, Jeff en Yohannes hebben een contract voor onbepaalde tijd. Elias heeft een contract voor bepaalde tijd wat afloopt op 31-12-2021.
- De gezamenlijke voorzieningen bestaan uit 1 douche (1m²), 1 keuken (3m²), twee Wc’s, 1 wasbak en een tuin (17m²). Er is dus geen gemeenschappelijke ruimte.
- Geen van de kamers is voorzien van een wasbak

Onze huisbaas wil het pand verbouwen per 1 februari 2022. Hij heeft ons een plan voor de renovatie aangeboden waarmee wij niet akkoord zijn, voornamelijk door de hoge huurprijzen. Ook heeft hij ons geen vervangende woonruimte aangeboden voor tijdens de renovatie. Wel is hij bereid om ons terug te laten keren na de renovatie in het bezit van een onbepaald tijdscontract. Het huis gaat er na de renovatie als volgt uitzien.

- Vijf kamers
o Benedenverdieping: 1 kamer van 15,3m²
o Eerste verdieping: twee kamers van 9,4m²
o Tweede verdieping: twee kamers van 8,6m²
- Alle kamers zijn voorzien van een wasbak
- Algemene voorzieningen
o Benedenverdieping
 Tuin: 9,4m²
 WC: 1,3m²
 Keuken 7,1m²
o Eerste verdieping
 Douche: 1,3m²
o Tweede verdieping
 Douche: 1,3m²
 WC: 1,3m²

De prijs per kamer zal minimaal €450 bedragen (waarschijnlijk meer voor de grote kamer) inclusief g/w/l. Dit is een huurstijging terwijl onze persoonlijke woonruimte aanzienlijk kleiner wordt. Ook hebben wij geen woonruimte om te verblijven tijdens de renovatie. Onze vraag is:

- Kunnen wij dit voorstel in redelijkheid afwijzen?
- Kan onze huurder een beroep doen op zijn recht de woning dringend nodig te hebben voor renovatie?

U hoeft niet akkoord te gaan met een opzegging van een huurcontract.

Zelfs als er een plan voor renovatie ligt houdt dat niet dat dit voldoende is.
Als u niet akkoord gaat zal de verhuurder naar de rechter moeten stappen (in ieder geval voor de personen met een contract voor onbepaalde tijd). De rechter zal dan bekijken of er voldoende grond is voor opzegging.

Er moet bijvoorbeeld vervangende woonruimte beschikbaar kunnen zijn en er zal ook voldoende redenen voor de renovatie moeten zijn. Het enkele feit dat de woning mooier wordt en de verhuurder straks meer huur kan vragen is niet voldoende.

Voor het contract met bepaalde tijd ligt het er aan wat er is afgesproken over het einde van het contract en opzegging daarvan.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u meer vragen heeft of juridische bijstand wenst. Op mijn site vindt u ook een artikel over de opzegging van een huurovereenkomst voor renovatie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag