Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kunnen we eisen dat ze de ramen blinderen?

De buren hebben een schuur staan tegen de erfgrens. Deze schuur is 4 meter hoog en heeft twee ramen op 2 meter hoogte. Deze staat hier al meer dan 20 jaar. Ons maaiveld ligt 35 cm hoger dan hun maaiveld. Wij vinden de muur lelijk en willen een haag ervoor planten. Nu dacht ik dat het juridisch zo is dat wanneer er een schutting staat dat je dan niet hoger dan die schutting mag gaan. Maar nu staat er dus een hoge schuur van 4 meter hoog tegen de erfgrens, dus hun grond.

- Mag deze haag 'strak' tegen deze muur geplaatst worden?
- Zo ja, mag deze haag dan max 2 meter hoog zijn?
- In dat geval zal een stukje haag voor hun ramen komen, mag dat?

Daarnaast willen we 1 leiboom plaatsen die dan tussen de twee ramen in komt:
- mag deze ook tegen de erfgrens geplaats worden?
- mag deze totaal 2,5 tot 3 meter hoog zijn?

Voordat aan de bouw van onze woning werd gestart hebben we foto's gemaakt van het terrein. De buren hadden toen die twee ramen geblindeerd/afgetimmerd van binnen uit. Tijdens de bouw van onze woning hebben ze beide raamkozijnen vervangen en er helder glas in gezet. Dit is nu niet geblindeerd. De ramen zitten er al meer dan 20 jaar in. Of het al die 20 jaar op die wijze was geblindeerd kunnen we niet achterhalen. Kunnen we van hun eisen dat ze de ramen toch blinderen?

Als de ramen al twintig jaar niet geblindeerd zijn kunt u dat niet meer eisen. Ik vraag me wel af of de hoge muur niet in strijdig is met het bestemmingsplan maar soms wordt een bepaalde maximale hoogte van een bouwwerk op eigen grond vergund. U mag daartegen aan geen groen plaatsen als dat niet ook uw grond is. Is het een erfgrens dan mag u een scheidsmuur of groene haag zo hoog als de wet of het bestemmingsplan aangeeft. Bomen mogen niet worden geplant binnen een afstand van 2 meter van de erfgrens.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag