Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kunnen bij het verlaten van een huurwoning na 28 jaar de algemene huurvoorwaarden van toen zomaar niet meer gelden? En moet ik nu veel kosten maaken om volgens de huidige algemeene huurvoorwaarden de woning op te leveren.
Volgens de woning bouw hebben ze niets meer te maken met de huurvoorwaarden van toen, maar er is niet getekend voor de nieuwe huurvoorwaarden.
Hoe zit dit?
Alvast bedankt voor de door u genomen moeite,
E



De huurvoorwaarden van toen alsmede het oude recht (van voor 2003) zouden wel relevant horen te zijn.

Wat zijn de problemen precies? Gaat het om zelf aangebrachte voorzieningen bijv.? Graag verneem ik alle relevante informatie.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste mr. Monique Doomerik,
Het gaat om een plavuizen vloer op de begane grond de er uit zou moeten.
En de voor en achter tuin daar moet alle begroeiing uit.

Het is de woning van mijn oom die is overleden, en nu moeten wij die kosten daar voor betalen.
Nou is dat het probleem niet maar ik wil wel weten waar dat toen op papier heeft gestaan. in de huidige huurvoorwaarden kan ik dat wel terug vinden, maar wat waren de afspraken toen mijn oom meer dan 25 jaar geleden als eerste bewoner in deze huurwoning trok.

Hoop dat u hier iets meer aan heeft,
Groet




Tenzij de erfgenamen de erfenis verwerpen geldt het volgende in uw geval (lees voor ‘huurder’ : ‘erfgenaam’).

• Het uitgangspunt bij opleveren van de woning is dat de huurder de woning moet opleveren zoals deze was bij het aangaan van de huurovereenkomst
• Veranderingen die u zelf met schriftelijke toestemming van de verhuurder heeft aangebracht mag u laten zitten, tenzij destijds is afgesproken dat u deze moet verwijderen bij het einde van de overeenkomst.
• Zaken die door normaal gebruik en normale slijtage zijn verouderd vallen hier buiten. Het is logisch dat bijvoorbeeld een keuken na 10 of 20 jaar deels of geheel versleten is.

De vraag is uiteraard hoe bepaald wordt, in welke staat de woning was bij het begin van het contract. Welke regels daarvoor gelden hangt ervan af:

1. Is er bij het aangaan van de huurovereenkomst een opnamestaat gemaakt? Dat is opnamestaat is een beschrijving van de eigenschappen en alle eventuele gebreken of mankementen in- of aan de woning die door huurder en verhuurder moet zijn ondertekend bij het aangaan van het huurcontract.

Contracten van vóór 1 augustus 2003
• Bij oplevering zonder opnamestaat bij aanvang van de huur, moet u er van uitgaan dat de woning bij het begin van het contract in goede staat was. U moet de woning dan ook in goede staat opleveren (behalve normale slijtage).
• Bij oplevering mét opnamestaat bij aanvang van de huur moet u er van uitgaan dat de woning in goede staat was behalve de zaken die in de opnamestaat staan. U moet de woning in goede staat opleveren. Met uitzondering van de gebreken op de opnamestaat en normale slijtage.
• Bij contracten van voor 1 augustus 2003 ligt de bewijslast over de staat van de woning bij de huurder. Als de opnamestaat niet klopt moet de huurder dit kunnen aantonen. Dit is niet makkelijk. U zult dit moeten bewijzen met bijv. foto’s en verklaringen van getuigen, zoals buren of een aannemer die in de woning heeft gewerkt.

Als u bepaalde zaken moet herstellen dan moet de verhuurder wel een zorgvuldige procedure in acht nemen. U moet de kans krijgen om de gebreken zelf te verhelpen. Daarom moet de verhuurder zowel een voorinspectie als een eindinspectie houden.

U kunt voor meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact met mij opnemen via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag