Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kun echtscheidingsconvenant worden herzien?

Na bijna 25 jaar huwelijk zijn mijn ex-man en ik 7 jaar geleden gescheiden. Er is een convenant opgesteld m.b.v. een mediator en de afspraken zijn vastgelegd bij de rechtbank.
Nu wil mijn ex-man het convenant herzien. Hij is vanwege psychische klachten werkeloos en omdat hij financieel onstabiel is (ook al was tijdens ons huwelijk) ben ik meer gaan werken. De kinderen (3) bleven bij mij. Ik krijg partneralimentatie, maar heb afgezien van kinderalimentatie. De kinderen waren destijds 20, 19 en 17 jaar. Alle bezittingen zijn eerlijk verdeeld en pensioenafspraken geregeld. Ik wel recht op zijn pensioen (omdat ik 10 jaar niet werkte na de geboorte van de kinderen) en hij niet op dat van mij. Dat laatste was op zijn initiatief.
Tijdens ons huwelijk heeft hij grote schulden opgebouwd die ik keurig mee heb afbetaald omdat we in gemeenschap van goederen waren getrouwd. Zodanig zelfs dat het huis waarin we woonden verkocht moest worden en ik op straat stond en uiteindelijk in de bijstand kwam. Overigens was dat toen niet de oorzaak van de scheiding.
Omdat ik vanwege die onstabiele financiële situatie dus meer ben gaan werken en verdienen én omdat inmiddels mijn ouders beiden overleden zijn waarvan op termijn mogelijk een erfenis komt, vindt hij nu dat ik niet meer alimentatiebehoeftig ben en wil hij de alimentatie stoppen en de pensioenafspraken terugdraaien naar de situatie voor de scheiding. Kan dat zomaar en is er een kans dat hij hierin zijn gelijk krijgt?

Als jullie financiële situatie is veranderd, is een wijziging van de partneralimentatie gebruikelijk, behalve als in julile convenant is vastgelegd dat dit onveranderlijk is (wat niet gebruikelijk is). Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kun je een berekening laten uitvoeren door een expert. Wil een van jullie dat niet, dan kan dat juridisch wel worden afgedwongen.
Wijzigingen in het pensioen moeten binnen 2 jaar na scheiding worden doorgegeven aan de pensioenfondsen. Hebben jullie in het convenant afgezien van bepaalde rechten, dan kan dat niet zomaar worden teruggedraaid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag