Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kosten verdelen van kinderen en co-ouderschap

Helaas gaf mijn partner een half jaar geleden aan niet meer met mij te willen samenwonen. Ik vind dit heel verdrietig maar kan hem niet veranderen. Hij wil meer vrijheid, geen druk en verplichtingen van mij en daarbij houdt hij veel van me maar is de liefde over. Lockdowns en sterfgevallen hebben de stress zeer verhoogd en er waren te veel conflicten. Dat laatste zag ik ook! Situatie: gezin, samen koophuis dl, beiden werken fulltime in NL, getrouwd in dl tien jaar geleden, 2 kinderen. We wilden er goed samen uitkomen en zo dat de kinderen er zo min mogelijk last van hebben. Doel was: kinderen groeien in hun eigen omgeving op. Als ze het huis uit gaan verkopen we de boel. We kunnen elkaar niet uitkopen.
Hij wilde niet in het huis blijven en de grootste zorg voor de kinderen doen want dan had hij geen leven meer….
Ik wilde graag voor ze zorgen en in het huis blijven.
Hij heeft een woning in de buurt. Betaalbaar en inclusief extra kosten. Ongeveer 750 euro.
Ik ga de hypotheek betalen en daarbij energie, water enz. Ongeveer 1000 euro. Deze woning is groot, dus veel onderhoud.
Kinderen zouden af en toe een weekend naar hem als ze daar behoefte aan hadden (toewerpen nar om de week ongeveer), hij zou hier nog komen bijv als hij ze mist of andersom en een keer week als gezin eten en maandelijks een uitje.
Tot dan toe klonk het heel acceptabel… maar toen kwamen de financiële gevolgen.

Hij dacht het zo te regelen:
een rekening waarop we samen storten en alles voor de kinderen betalen… als we onder aan de streep maar hetzelfde uitkomen en genoeg overhouden om van te leven.
Ik dacht (heb hem hier ook op gewezen):
de Düsseldorfern Tabelle wordt gebruikt.
Hij is van mening dat omdat ik iets meer verdien ik dat ook prima zelf kan betalen. Ik heb tenslotte ook het wooncomfort van het huis. En volgens hem heb ik genoeg… hij zei letterlijk 600 euro kun je krijgen. Volgens de tabel met aftrek van 5% en Kindergeld moet hij ongeveer 900 betalen.
Dat ik meer loon heb klopt deels, omdat ik 10 jaar langer heb gestudeerd en dus meer verdien en daarnaast ben ik nogal zuinig. Ik neem boterhammen mee als ik ga wandelen en hij luncht op een terras en sluit de wandeling af met speciaalbier en een borrelplank.

Inmiddels komen we dus bij enorme verschillen van inzicht en in plaats van samen overleggen schakelen we nu een advocaat in… zo jammer! Tenminste dat heb ik gedaan, want hij is me te wisselend in uitspraken.

Waar ik bang voor ben is dat hij nu co ouderschap gaat eisen, zodat hij niet hoeft te betalen.
Gevolg zou zijn dat ik in de tijd dat de kinderen bij mij zijn alles moet regelen (hij is een lieve kunstenaar met een hekel aan structuur en organisatie) en dat hij de lekkere lunch en leuke schoenen koopt en ik kan zorgen voor de noodzakelijke Sportspunten enz. De ervaring van de laatste 12 jaar is zo. Onze omgeving, zelfs zijn moeder, zegt ook dat het niet goed zal zijn voor de (school) ontwikkeling.

Hoeveel recht heb ik? Of waar liggen mijn rechten? Waar moet ik rekening mee houden?
Het gesprek is over enige tijd maar slaap er toch slecht van…
Dank alvast voor ieder antwoord.

Er speelt hier nogal veel en mij zijn een aantal dingen niet helemaal duidelijk.
Gaan jullie officieel scheiden of alleen uit elkaar wonen (scheiden van tafel en bed)?
Bent u ermee bekend dat in Nederland een ouderschapsplan verplicht is wanneer u minderjarige kinderen hebt en niet bij elkaar woont? In dit plan worden afspraken vastgelegd over de zorgverdeling, voor de kosten van de kinderen (ook bij co-ouderschap, want ook dan moeten beide ouders meebetalen) en voor de onderlinge informatievoorziening. U bent in Duitsland getrouwd en in Nederland gelden andere normen voor de kosten van de kinderen (de zogenaamde Tremanorm).
U geeft aan naar een advocaat gestapt te zijn, maar dit wel jammer te vinden. Heeft u wellicht mediation overwogen? Bij mediation ga je samen met elkaar onder begeleiding van een onafhankelijke derde in gesprek over wat er speelt met als doel samen tot werkbare afspraken te komen en verdere escalatie te voorkomen. Neem gerust contact met mij op voor meer info.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag