Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kosten ongediertebestrijding voor rekening huurder?

Zojuist een afrekening gekregen over 2022 van mijn huurwoning. Bij start wonen (september 2021) heb ik bed wantsen aangetroffen, hiervoor heb ik bewijs. Verhuurder heeft de bed wantsenplaag bestreden door een bedrijf in te zetten en deze kosten voor bestrijding gedragen. De kosten omtrent het reiniging van mijn spullen moest ik voor eigen rekening nemen.
In 2022 bleek er een grootschalige bed wantsenplaag in het gebouw aanwezig te zijn. Verhuurder was op de hoogte van de bed wantsen. Dit is ook aantoonbaar, aangezien ik de verhuurder in februari 2022 anoniem per mail op de hoogte heb gesteld van bed wantsenplagen. Verhuurder heeft keuzes gemaakt rondom bestrijding zonder betrekking van huurder en medewerking afgedwongen van huurders. In mails werd gedreigd dat de borg ingehouden zou worden wanneer medewerking niet verleend werd. Tevens dwongen ze toegang tot de studio op onjuiste gronden af. Verhuurder gaf te kennen ten allen tijden toegang te hebben tot de studio op grond van een noodgeval. Echter, staat het woord ‘noodgeval’ niet gespecificeerd in het huurcontract.
In oktober 2022 startte om die reden een grootschalige aanpak ter bestrijding. In mijn woning zijn geen bed wantsen aangetroffen, toch moest de studio preventief bestreden worden. Meermaals kon ik geen gebruik maken van de woning, waarvoor ik betaalde, en heb ik vele mentale spanningen moeten dragen door de bestrijding. Ik heb overal medewerking aan verleend, ook dit is aantoonbaar. Opnieuw heb ik kosten voor het reinigen van persoonlijke spullen voor eigen rekening moeten nemen.
Vandaag is gebleken dat de verhuurder alle kosten voor bestrijding à € 12.500,- wil verhalen op 33 bestreden studio’s, wat neerkomt op € 377,- per studio. Ik ben niet op de hoogte gesteld waarom deze bestrijding gekozen is, het is aantoonbaar dat bed wantsen voor mijn komst aanwezig waren, ik heb anoniem gemeld dat bed wantsen nog in het gebouw aanwezig waren wat maakt dat verhuurder mijn inziens niet adequaat gehandeld heeft.

Om die reden mijn vraag: mag de verhuurder deze kosten alsnog verhalen op mij als (inmiddels voormalig) huurder? Welke mogelijkheden heb ik om deze kosten niet te betalen?

Bij voorbaat dank. Ik zie graag een antwoord tegemoet.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag