Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Kosten kappen boom verhalen op gemeente?

Wij hebben op 7 augustus jl. de koopakte voor ons nieuwe huis getekend. In de tuin staat een monumentale boom van 150 jaar oud (33 m hoog). Elk jaar wordt de boom in augustus gecontroleerd door de gemeente (zie hieronder). In oktober zagen wij een zwam groeien aan de onderkant van de boom. Dit blijkt een reuzenzwam te zijn. Wij hebben een boomchirurg een onderzoek laten uitvoeren. Uit het onderzoek bleek dat er een tweede zwam in/op de boom aanwezig was. De boom is meer dan een derde aangetast door beide zwammen en moet daarom uit veiligheidsoverwegingen gekapt worden. De gemeente heeft de kapvergunning om die reden verleend.
Doordat de boom in onze achtertuin staat, van aanzienlijke omvang is en zich bevindt in een bebouwde omgeving, wordt het kappen van de boom erg moeilijk. Wij hebben een paar offertes ontvangen voor het kappen van de boom. De gemiddelde prijs is € 15.000.

Toen wij het huis kochten, werd ons door de vorige bewoners verteld dat de boom veilig was omdat deze elk jaar gecontroleerd werd door de gemeente. Is het mogelijk dat wij de kosten, of een deel daarvan, voor het kappen van de boom kunnen verhalen op de gemeente? Wij waren namelijk onder de indruk dat wij een huis kochten met een prachtige monumentale boom die veilig was en nog vele jaren kon blijven groeien.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag