Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kosten hemelwaterafvoer buurman

Buurman en ik zitten met garages tegen elkaar aan. Onder dat platte dak zitten dus onze garages maar ook een deel van de keuken, de wc en de ingang met voordeur. Bij de bouw in 1977 kregen beide platte daken ieder een hemelwaterafvoer (hwa). Ik woon er sinds 1988. Buurman sinds 2017. Rond 2010 heb ik een tweede afvoer aan laten leggen, midden in mijn helft van het platte dak. Binnendoor dus. Omdat ik vond dat er teveel water op bleef staan en mijn deel van het dak had een zogenaamde zink, een soort dalletje, deuk. Dat werkte goed, mijn dak bleef goeddeels droog. Op dat van de buurman bleef wel water staan maar niet verontrustend veel. Over het delen van kosten is destijds nooit gesproken. Ik deed het voor mijn dak. De toenmalige buurman vond het allemaal prima. Nu heb ik verbouwd, is mijn dak opgehoogd ivm isolatie en zijn onze daken dus duidelijk van elkaar gescheiden. Nu blijft er wel veel water op dak buurman staan. Nu blijkt ook dat mijn tweede afvoer ook een flink deel van regenwater buurman afvoerde. Hij stelde me gisteravond plotseling verantwoordelijk voor het teveel aan water op zijn dak. Hij wil dat ik een extra afvoer op zijn dak betaal. Eerder heeft hij desgevraagd nooit bezwaren aangevoerd tegen de verbouwing. Heeft hij een punt als hij zegt dat dit een gemeenschappelijk dak is, dat ik dat dak veranderd heb en daarom moet betalen voor een extra afvoer op zijn helft?

Ja want u heeft eigenhandig de loop veranderd van het hemelwater, wat staat er verder beschreven in de akte van koop, want een dak dat u gezamenlijk deelt, daarvan moet u ook de bestanddelen ( werken van hwa) samen onderhouden en de kosten delen. Het is wel zo dat uw buurman de toestand heeft aanvaard zoals het was voor de koop, maar u heeft nadien nog wijzigingen aangebracht die mogelijk voor extra overlast en schade zorgen op het deel van het dak van uw buurman dan voorheen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dag,

Uw redenering voelt onrechtvaardig omdat ik al die jaren maatregelen genomen heb om het dak te ontlasten. Ik heb die tweede afvoer in 2012 betaald en bij de renovatie van het dak in 2018 nog een keer. Nooit heeft iemand erover gesproken dat mijn tweede afvoer ook een functie had in de afvoer van het water van de buurman. Dat blijkt nu pas. Ik heb de buurman in oktober 2021 verteld dat we gjngen verbouwen en gevraagd welke bezwaren hij daartegen had. Geen. Hij vond het prima, is het zelf ook van plan. Maar goed, het recht volgt in deze kennelijk een ander pad.
Als het dan zo is, wat kan de buurman dan van mij vragen? Een hele verbouwing zoals ik zelf nu onder handen heb? Of een tweede afvoer zodat een groter deel van zijn regenwater weg kan vloeien? Waar begjnt zijn verantwoordelijkheid?


Als uw buurman profijt heeft gehad van een aantal herstellingen die u eigenhandig uitgevoerd en waarvoor u feitelijk ook toestemming had moeten vragen vooraf maar uw buurman wel moest delen in de kosten. kunt u dat argument toch gebruiken om te verrekenen? Dit gaat dan met name om de kosten die u heeft gemaakt in 2018 ook voor de nieuwe eigenaar. U had hier beiden verantwoordelijkheid om hwa gezamenlijk in voor beide kosten te herstellen, toen en nu. En op dit moment geldt dat u het beste samen een redelijke oplossing moet vinden, in aanmerkend nemend dat u eerder herstel heeft laten uitvoeren en daar profijt van was. Het uiterste van een buurman opeisen zal het niet redden in een rechtszaal, men moet met elkaar en elkanders (geldelijke) belangen rekening blijven houden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw opmerkingen. Ik zal ze meenemen in mijn gesprek met de buurman.

Met vr groet


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag