Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kosten erfenisverdeling advocaat doorbelasten?

Mijn tante is 4 jaar geleden overleden.
Zij had geen testament.
Haar broers en zussen en de kinderen van haar overleden broers en zussen waren haar erfgenamen, waaronder mijn nicht.
De broer van mijn tante, mijn oom, was met instemming van de familie de vereffenaar.
Mijn oom heeft enorm veel moeite gedaan om mijn nicht te bereiken, om haar een besluit te laten nemen over het verwerpen of aanvaarden van de erfenis. Mijn nicht ontving de brieven en e-mails, maar reageerde niet. Daardoor stokte de voortgang van de verdeling van de erfenis. Er is een akte van erfrecht dus daar gaat mijn vraag niet over.
Mijn vraag gaat over het volgende:
Mijn oom heeft kosten moeten maken voor een advocaat om mijn nicht zover te krijgen om haar besluit kenbaar te maken.
Uiteindelijk heeft mijn nicht na lange tijd een besluit genomen en heeft beneficiair aanvaard. Bij de uiteindelijke uitbetaling van de erfenisdelen aan de erfgenamen heeft mijn oom de kosten voor de advocaat, die mijn oom heeft moeten inschakelen om mijn nicht zover te krijgen, in rekening gebracht bij mijn nicht. Met andere woorden, het erfbedrag dat volgens de akte van erfrecht toekwam aan mijn nicht is verminderd met de advocaatkosten.
Deze berekening is toegestuurd aan mijn nicht. Mijn oom heeft geen reactie hierop van mijn nicht ontvangen en is daarom overgegaan tot de verdeling van de erfenis onder de erfgenamen volgens de akte van erfrecht.
Nu 3 jaar later heeft mijn oom een brief ontvangen van de advocaat van mijn nicht, waarin de advocaat allerlei papieren opvraagt om te controleren of alles op een correcte wettelijke manier is afgehandeld.
Ook stelt de advocaat dat de advocaatkosten niet van het erfbedrag voor mijn nicht mochten worden afgetrokken en de advocaat van mijn nicht eist nu dat die advocaatkosten alsnog aan mijn nicht worden uitbetaald.
De onderliggende stukken, zoals bankafschriften en inboedellijsten van wijlen mijn tante heeft mijn oom inmiddels niet meer en kunnen dan ook niet aan de advocaat worden verstrekt.
Mijn vraag is: hoe moet de berekening van de advocaatkosten die mijn oom heeft moeten maken worden uitgevoerd?
En een tweede vraag, daarop voortbordurend, wat moet mijn oom doen als de advocaat die mijn nicht heeft ingeschakeld nu ook zijn eigen honorarium door mijn oom wil laten betalen?
En In hoeverre moet mijn oom nog stukken kunnen overleggen, die hij inmiddels heeft weggegooid, omdat in zijn ogen de zaak helemaal was afgehandeld?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag