Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Kosten CBR terugvorderen

Mijn rijbewijs moet verlengd worden. Ik heb B, Be, en C. Het C (vrachtwagen) rijbewijs heb ik niet nodig voor mijn beroep. Geen beroepschauffeur.
Voor het C rijbewijs is het noodzakelijk een gezondheidsverklaring in te dienen bij het CBR. De kosten voor het in behandeling nemen van een dergelijke verklaring bij het CBR zijn €41,50. Per omgaande kreeg ik (geautomatiseerd) een mail dat de betaling voor de 'bestelling' zijnde een gezondheidsverklaring is ontvangen en een schrijven met de mededeling dat ik nog medisch gekeurd moet worden en daarvoor een afspraak met een keuringsarts moet maken. Ik heb op internet gezien dat de kosten van een keuringsarts gemiddeld €70,-- zijn
Als daarna de gemeente voor de verlenging ook nog kosten rekent (€41,60) dan zijn de totale kosten excl. pasfoto voor verlenging van mijn rijbewijs €153,10.
Ik moet toegeven dat ik me voordat ik de gezondheidsverklaring indiende, me niet voldoende had ingelezen omtrent de kosten van de verlenging.
Omdat ik het C-rijbewijs niet echt nodig heb en ik deze kosten veel te hoog vind voor mij, heb ik per omgaande het CBR verzocht de 'bestelling' te niet te doen en de kosten voor de gezondheidsverklaring (€41,50) te retourneren. Per mail werd mij meegedeeld dat dat niet kan. Telefonisch heb ik daarna mijn situatie uitgelegd en aangegeven dat ik C-rijbewijs gezien de kosten niet meer hoef. Zij bleven echter van mening dat restitutie van het bedrag niet mogelijk is en schrijven: "Als u een gezondheidsverklaring heeft ondertekend en betaald is het niet meer mogelijk om deze te annuleren. De gezondheidsverklaring is een persoonlijk product. Aan deze koop hangt geen bedenktijd. Dit is een wettelijke uitzondering (artikel 6:230p sub f-1)."

Ik heb uiteindelijk afgesproken dat ik het C-rijbewijs niet meer hoef zodat ik de kosten van een keuringsarts in ieder geval nog kan besparen. De laatste reactie van het CBR was dat ze begrip voor de situatie hadden en dat ik een volgende keer het beste eerst hun kan bellen. Mijn iets of wat sarcastische reactie daarop was: "Dank voor het begrip en de tip om u de volgende keer te bellen. Ik zet het in de agenda van maart 2032.
Een goede tip dus. Tot over tien jaar."

U snapt hopelijk mijn frustratie. Mijn vraag: Heeft het CBR het bij het juiste eind en hoeft ze het bedrag niet terug te betalen.

Vriendelijke groet,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag