Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Koopovereenkomst getekend in winkel ontbinden?

Wij hebben op 2 januari een koopovereenkomst op afroep afgesloten (badkamer), na een gesprek in de winkel. De verkoper zei dat wij die dag moeten tekenen om nog gebruik te kunnen maken van de december/eindejaar korting. Maar wat blijkt, die actie is door de verkoper verlengd tot medio januari, dus wij hadden niet direct hoeven te tekenen. Dit is ons niet verteld.

Daarnaast bevat de overeenkomst onvolledige informatie over wat we hebben gekocht. Bijvoorbeeld, we hebben een bad meubel gekocht, maar daar staan niet de maten bij genoemd. Hoe kunnen we dan achteraf een klacht indienen als niet het afgesproken meubel wordt geleverd?

Nog een punt: sommige producten konden wij niet in de winkel zien, wel was er van enkele producten een foto in de shop. Zouden we dit kunnen zien als “koop op afstand”, omdat we feitelijk uit een catalogus hebben gekocht?

Het klinkt alsof er sprake is van een eventuele misleiding door de verkoper. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een overeenkomst vernietigbaar is wanneer deze tot stand is gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten. Art. 6:228 Burgerlijk Wetboek regelt dit. Zo’n dwaling zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de verkoper aangegeven heeft dat de korting alleen die dag nog zou gelden, terwijl dit niet waar bleek te zijn.

Wat betreft de ontbrekende informatie in de koopovereenkomst: Het is belangrijk om alle afspraken duidelijk op papier te hebben, zoals de exacte product beschrijving en de prijs. Wanneer dit ontbreekt, kan het lastig zijn om bij eventuele problemen uw recht te halen. Volgens de wet (art. 7:46c van het Burgerlijk Wetboek) heeft de consument bij een overeenkomst op afstand het recht om binnen een termijn van 14 dagen zonder opgave van redenen de overeenkomst te ontbinden.

Echter, dit recht geldt meestal alleen voor transacties die volledig online, telefonisch of via postorder zijn afgesloten, en meestal niet wanneer u iets in de winkel heeft gekocht, zelfs niet als u het product niet fysiek heeft kunnen zien. Dit kan echter van geval tot geval variëren en wordt ook beïnvloed door specifieke feiten en omstandigheden.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag