Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Koopgarant woning: bij aanvaarding van het bedrag van de Woningbouwvereniging, ziet de Belastingdienst dat dan als inkomsten?

Wij hebben in 2011 een Koopgarant een nieuwbouw woning aangeschaft die wij in 2016 weer aan de woningbouwvereniging hebben terug verkocht. Door de discussie op TV rond dit fenomeen, zijn we eens terug gegaan in de tijd, de koopvoorwaarden voor een dergelijke woning én de documentatie nagetrokken. Uit deze bescheiden bleek dat de regels door de verkoper destijds waren overschreden. Stond in de voorwaarden dat de periode tussen datum initiële taxatie en datum verkoop niet meer mocht bedragen dan 6 maanden; in ons geval bedroeg betreffende periode meer dan een jaar. Conform de voorschriften zou dus een nieuwe taxatie hebben moeten plaatsvinden. Rond 2011 zat de woningmarkt in een duidelijke dip en een kort onderzoek naar de ontwikkeling van de woningmarkt gedurende deze periode en in betreffende streek leverde het gegeven op dat de waarde van een koopwoning (ook nieuwbouw) significant was gedaald. De verkoper daarop aangesproken en na verloop van tijd bleek dat de Stichting die verantwoordelijk was voor de voorwaarden een procedure had ontwikkeld om te bekijken of het verschil in taxatie waarde de aanpassing van de destijds getaxeerde verkoopwaarde zodanig (met een marge) hoog lag dat een aanpassing van de verkoopwaarde noodzaakte, zodat de koper er een compensatie voor kreeg. Deze compensatie zou, had betreffende Stichting onderzocht, door de Belastingdienst niet als inkomen gezien worden. Wij zijn, gezamenlijk met de woningbouwvereniging, deze procedure ingegaan. Er zou een nieuwe taxatie (met 3 taxateurs) verricht worden op grond van de documentatie en gebaseerd op de ontwikkelingen van de woningmarkt in 2011. Dus, een taxatie terug in de tijd. Lang verhaal kort maken: er zijn geen taxateurs gevonden die deze klus aan wilde/kon en daarom heeft de woningbouwvereniging eenzelfde onderzoek uitgevoerd als wij in de begin fase. Verschil in waarde bleek aanzienlijk te zijn, doch bleef echter binnen de marges die de Stichting gesteld had. Desondanks stelde de woningbouwvereniging voor om het verlies te delen. Via de Stichting Koopgarant alle documentatie rond gemaakt en een rectificatie overeenkomst ondertekend. Echter nu gaat de notaris dwarsliggen. Gezien het feit dat van de procedure is afgeweken, ziet hij er geen heil in om de rectificatie notarieel vast te leggen. In principe betekent dit nu dat wij een onderhands contract hebben ondertekend waarbij wij dus meer ontvangen dan conform de procedure, welke afgestemd was met de Belastingdienst.

Nu komt de hamvraag: bij aanvaarding van dit bedrag als een geste van de Woningbouwvereniging ziet de Belastingdienst dat dan als inkomsten ?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag