Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Klimplanten buren

Wij wonen in een bungalow ,een muur daarvan is een erf af scheiding ,(inpandige garage),de buren hebben er klimplanten tegen groeien.,zonder onze toestemming . Inmiddels zijn deze planten al erg hoog komen boven de daklijst uit .Wij hebben aan de buren gevraagd deze te verwijderen.na veel gemor zijn deze geknipt, maar niet vanaf hun erf maar zonder toestemming van af ons plat dak ,MOGEN DE BUREN ZONDER TOESTEMMING DIT DOEN? Zijn kunnen de klimop ook knippen vanaf hun erf . Mogen wij hun verplichten de klimop te verwijderen hecht aan de muur.

Uw buren mogen tegen de gezamenlijke erfafscheiding geen planten laten groeien binnen 50 cm. U mag verwijdering vorderen als deze boven de grens torenen van het overstekende deel. Om dat werk uit te voeren mogen uw buren gebruik maken van uw grond/eigendom als zij er op een andere manier niet bij kunnen. Dat heet ladder recht

Beoordeel dit antwoord:

U mag eisen dat overstekende delen van de klimplant worden verwijderd en als dat kan vanaf eigen terrein zonder gevaar, dat moet dat. En als dat niet kan moet u uw buren toelaten vanaf uw terrein ( ladder recht) . In overleg moet dat worden toegelaten als dat noodzakelijk is.

Beoordeel dit antwoord:

U vertelt dat uw muur een erfafscheiding is die niet als mandelig kan worden beschouwd omdat het wellicht op uw grond staat en/of deze muur niet tevens gedeeld is ( al dan niet )gedeeltelijk of wel of de erfgrens staat maar een prive muur is. Echter voor het laten opgroeien van klimplanten aan een prive muur dat grenst aan bijvoorbeeld een terras van buren hebben zij doorgaans geen toestemming nodig van de eigenaar ingevolge rechtspraak voor het laten groeien van planten tegen die muur: kleine inbreuken moet u tolereren ook als het geheel uw eigendom. Dat hoeft echter niet als wel als er is van ernstige schade aan de muur door ingroei enz.

Beoordeel dit antwoord:

Met uw toestemming voor een bepaalde dag en uur hebben uw buren het recht uw eigendom betreden als zij de klimplanten niet op een andere wijze via hun eigen grond kunnen bereiken. Dat heet ladder recht.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag