Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kleinkind claimt urn?

Mijn moeder is 25 jaar geleden overleden en wilde graag uitgestrooid worden over de heide. Mijn broer wilde haar urn bij zich houden (we zijn met 3 kinderen). We vonden dat oké zolang hij het nodig had. Echter, nu is hij overleden een paar jaar geleden en heeft in zijn testament gezet dat hij naast mijn moeder wil staan in de kast. Zijn kinderen willen dit niet veranderen en willen de urn van mijn moeder niet afgeven om uit te strooien, omdat het in dat testament van hun vader staat. Kan ik hier gerechtelijk iets aan doen?

Ik begrijp dat dit een moeilijke en gevoelige situatie is. De urn maakt waarschijnlijk deel uit van de nalatenschap van uw broer en normaliter is het testament leidend in hoe de nalatenschap wordt verdeeld. Echter, in dit geval is er een potentieel conflict tussen de wens van uw moeder (zoals u die begrijpt) en de wens van uw broer (zoals vastgelegd in zijn testament).

Over het algemeen kan een nalatenschap opnieuw worden geëvalueerd als er nieuwe informatie of omstandigheden aan het licht komen die niet bekend waren op het moment van het overlijden. U zou kunnen betogen dat de oorspronkelijke bedoeling van uw moeder, om uitgestrooid te worden over de heide, nooit aan uw broer is overgedragen toen hij haar urn ontving.

Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat dit een complexe juridische kwestie is die vrij specifiek is en het kan verstandig zijn om hierover verder juridisch advies in te winnen bij een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Het lijkt er namelijk op dat u mogelijk bewijs nodig heeft van de bedoeling/wens van uw moeder.

Het is ook goed te onthouden dat een testament een bindend juridisch document is. Het wijzigen of negeren van de bepalingen in een testament kan ernstige juridische gevolgen hebben. Echter, er zijn omstandigheden waarin de rechtbank kan beslissen de wensen in een testament niet te volgen, bijvoorbeeld als die wensen ingaan tegen de wettelijke rechten van bepaalde erfgenamen of tegen openbare orde en goede zeden.

Nogmaals, gezien de specifieke details van uw situatie, zou ik aanraden om juridisch advies in te winnen bij een professional in erfrecht om u te helpen de beste manier te vinden om met deze delicate situatie om te gaan.
"
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag