Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Klacht indienen bij Orde van Advocaten?

Op 24 september 2023 ontving ik een dame uit mijn koor bij mij thuis. Zij had aangegeven interesse te hebben in een matras, wat ik kwijt wilde. We kwamen tot een overeenkomst over de prijs, namelijk 220 voor het matras en de beschermhoes. Zij vroeg mij of ze dit in termijnen mocht afbetalen, en daarin stemde ik in. Ze betaalde mij de eerste termijn van 89 gelijk, en zou de rest binnen drie maanden afbetalen (dus 24 november jl.). Ik hielp haar het matras in te laden (en nog hakken en een jurkje dat ze ook afnam). In de week erna vroeg ik of het beviel en ik ontving een appje waarin ze enthousiast was over het matras, en meer informatie wilde, omdat ze nog twee zulke matrassen wilde aanschaffen. Deze informatie gaf ik haar. Vervolgens wilde ze het restant niet meer betalen, en het matras retourneren, omdat ze elders goedkopere matrassen had gezien op internet. Ik gaf aan dat wij een bindende overeenkomst hadden, en dat ik daarom niet akkoord ging. Dit was niet de afspraak. Los van het feit dat ik een gebruikt artikel niet terug wil nemen. Helaas ging ze toen over tot het eindeloos appen, waarin ze probeerde me te bedreigen, chanteren en dergelijke om haar zin te krijgen. Uiteindelijk heb ik haar geblokkeerd. Ik kreeg nog steeds geen reactie op mijn betaalverzoeken. Toen schakelde ik een juriste in, die hetzelfde aangaf als wat ik had gezegd. Dat ze een overeenkomst is aangegaan, en dat ze zich hieraan dient te houden.
Toen is ze naar een jurist gestapt, die eenzijdig deze overeenkomst heeft opgezegd, waarbij hij aangeeft dat het matras ondeugdelijk zou zijn. Dat het niet zacht was, niet schoon, dat soort dingen. Op mijn antwoord dat zij mij al die maanden niets had gemeld hiervan, en ook een appje stuurde dat ze juist heel tevreden was, gaat deze jurist helemaal niet in.
Hij geeft aan dat ik haar moet betalen, en dat ik de spullen moet komen ophalen! Ik heb gezegd dat ik dat niet wil, en zeker niet een auto ga huren om mijn eigen spullen terug te halen. Vervolgens geeft hij aan dat de dame het zal komen brengen als ik heb betaald.
Dit is allemaal niet in de haak, hij mag deze overeenkomst niet zomaar ontbinden, hij moet antwoorden op mijn weerlegging van haar aanklacht, en het feit dat ze nu al meer dan drie maanden mijn spullen heeft (dus daarin kan er zoveel gebeurd zijn met het matras), en alleen maar enthousiast was per app naar mij over haar aankoop, en na de dreigingen nu dit heeft verzonnen, en hij zich hiervoor leent.
Mijn vraag is hoe ik dit kan oplossen, want dit is juridisch niet in de haak. Ik vermoed dat zij een vriendje dit heeft laten doen, en probeert mij uit te putten, omdat ik voor een advocaat moet betalen. Ik wil deze misstand aan de orde stellen bij de orde van advocaten, want deze gang van zaken is niet legaal volgens mij.

Omdat u aangeeft dat het probleem met een jurist en niet met een advocaat is, is het voor u wellicht niet mogelijk om een klacht in te dienen bij de Orde van Advocaten. Een jurist kan namelijk werken zonder aangesloten te zijn bij de Orde van Advocaten, terwijl een advocaat dit wel altijd is.

Het lijkt erop dat u een verkoopovereenkomst had, die normaal gesproken bindend is. Als de vrouw inderdaad aan de verplichtingen van de overeenkomst probeert te ontkomen, zou u wellicht juridische stappen kunnen overwegen om de resterende betalingen te vorderen. In het licht van de communicatie, lijkt de claim van de 'jurist' dat het bed "ondeugdelijk" is, tegenstrijdig te zijn met de eerdere berichten van tevredenheid. Dit soort bewijs kan nuttig zijn als u besluit om juridische stappen te ondernemen.

Als u vermoedt dat de zelfverklaarde jurist zich op onprofessionele wijze gedraagt, is het ook een optie om te overwegen een klacht in te dienen bij de beroepsvereniging waartoe deze persoon behoort, als dit van toepassing is. Een andere optie is om het te melden bij de politie als u zich bedreigd of opgelicht voelt.

Zoals altijd wilt u misschien de juridische kosten overwegen bij het nemen van stappen om uw gelijk te krijgen in deze situatie. Het is verstandig om in een vroeg stadium overleg te plegen met een jurist of advocaat over deze kosten en over de beste te volgen weg. Onthoud dat dit advies algemeen is en mogelijk niet volledig van toepassing is op uw specifieke situatie. Elk geval is uniek en kan specifieke overwegingen vereisen die worden beïnvloed door de volledige beschikbare feiten en het toepasselijke recht.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag