Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kindgebonden budget en Kinderbijslag bij co-ouderschap

Ik lig momenteel in scheiding. We hebben 4 kinderen. Mijn (ex)vrouw werkt niet, dus heeft geen inkomsten.
Nu heeft de rechter in de beschikking bepaald dat de zorg- en opvoedtaken tussen beiden ouders evenredig verdeeld moet worden, dus co-ouderschap.
Omdat mijn (ex)vrouw geen inkomsten had leek het mij het meest gunstige dat de kinderen bij haar werden ingeschreven. Dat heeft de rechter daarom ook overgenomen in de beschikking.
Nu lees ik echter op internet dat bij co-ouderschap beide ouders recht hebben op de helft van KGB en KB.
Ik heb proefberekeningen gemaakt en daaruit komt dat het toch gunstiger is om 2 kinderen bij mij, en 2 bij mijn (ex)vrouw ingeschreven worden.
Mijn vraag:
Waar is juridisch vastgelegd dat KGB en KB bij co-ouderschap verdeeld moet worden? of is dat onjuist?
Mogen we zelf bepalen hoe dat geregeld wordt, of dat 2 kinderen bij iedere ouder worden ingeschreven, of alle vier bij een ouder die de helft van de KGB en KB overmaakt naar de andere ouder? Ook als daar in de beschikking een uitspraak over is gedaan?
En als de andere ouder hier niet aan meewerkt, al het geld van KGB en KB voor zichzelf houdt, wat kan ik daar tegen doen?

Kinderbijslag en kindgebonden budget worden ontvangen door diegene op wiens adres betreffend kind staat ingeschreven. U kunt echter samen aan de sociale verzekeringsbank (SVB) doorgeven in hoeverre de kinderbijslag tussen jullie dient te worden verdeeld. Als er geen overleg tussen beiden is, is bepalend waar de kinderen hun hoofdverblijf hebben. Op dat laatste adres dienen de kinderen te worden ingeschreven bij de gemeente. Het kindgebonden budget is gekoppeld aan de kinderbijslag. In het algemeen geldt dat het gunstig is de inschrijving van de kinderen te verdelen tussen jullie beiden. In het algemeen is het kindgebonden budget hoger voor diegene die een lager inkomen heeft. Om precies uit te zoeken wat voor jullie het gunstigste is, dienen een of meer alimentatieberekeningen te worden uitgevoegd. Ik merk hierbij dat de hoogte van de kinderalimentatie afhankelijk is van de keuze van de verdeling van de kinderen tussen u beiden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag