Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kinderalimentatie voor kinderen van 15 en 19 jaar

Ik betaal alimentatie voor 2 kinderen die bij hun moeder wonen! Één kind is 15 jaar en de andere is 19 jaar.
De oudste heeft een ziektewetuitkering van € 888 per maand. Moet ik hiervoor nog steeds alimentatie betalen voor de oudste?

Laten we beginnen met het oudste kind. Het kind is nu meerderjarig en ontvangt een uitkering. Dit kan van invloed zijn op de kinderalimentatie, omdat het kind nu een eigen bron van inkomsten heeft. Echter, de hoogte van de uitkering en de specifieke kosten die het kind heeft zijn belangrijke factoren om mee te nemen bij de bepaling van de hoogte van de kinderalimentatie. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de leefsituatie van het kind. Leest het kind nog thuis of woont het kind op zichzelf? Dit kan ook invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

Over het algemeen geldt dat na het 18e levensjaar de alimentatie rechtstreeks aan het kind wordt betaald. Dit kan ook met het kind besproken worden, mocht deze instemmen met een verlaging of stopzetting van de alimentatie gelet op diens uitkering. Het is echter wel belangrijk om ook de andere ouder hierbij te betrekken om samen tot een overeenkomst te komen.

Wat betreft het jongste kind, we begrijpen dat deze nog minderjarig is en daardoor nog geheel afhankelijk is van jullie financiële ondersteuning. In dit geval is de hoogte van de kinderalimentatie zoals deze is vastgesteld door de rechter van toepassing, tenzij er significante wijzigingen in jullie financiële situaties hebben plaatsgevonden die een herziening van de alimentatie rechtvaardigen.

Als dit kind nu een eigen inkomen heeft, zoals een bijbaantje, kan dit ook een invloed hebben op de kinderalimentatie. Maar het is belangrijk op te merken dat inkomsten uit een bijbaantje vaak niet voldoende zijn om volledig in het levensonderhoud van een kind te voorzien.

In beide gevallen, als er een meningsverschil ontstaat tussen jou en de andere ouder over de hoogte van de kinderalimentatie, dan is het uiteindelijk de rechter die een bindende beslissing zal nemen, gebaseerd op de specifieke omstandigheden van jullie situaties.

Dit zijn ingewikkelde zaken die nauwkeurige beoordeling en juridische begeleiding vereisen. Vandaar, zou het verstandig zijn om contact op te nemen met een jurist of advocaat om passend advies te krijgen over de situatie van beide kinderen op basis van de specifieke details.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag