Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Keukenleverancier verplicht informeren klant over kosten dienstverlening?

De glasplaat van onze kookplaat was kapot. Keuken is gekocht bij een speciaalzaak. Ik heb ze gebeld in de veronderstelling dat zij mij op basis van service na aankoop kosteloos zouden helpen met het verwijzen naar de juiste reparateur/importeur. De keukenleverancier komt vervolgens met een prijsopgaaf (ruim € 860,-) waarbij de suggestie wordt gewekt dat dit de prijs van de hersteller was. De hersteller bood ons na het herstel de factuur aan (537,95), keek in zijn computer en zag tot zijn verbazing dat er gefactureerd moest worden aan de keukenleverancier. Wij hebben de factuur vergeleken met de offerte die de keukenspecialist ons had toegestuurd. Er bleek een verschil van € 330,- tussen te zitten.
De keukenleverancier houdt vol dat dit het bedrag is wat is geoffreerd. Erg ongeloofwaardig want ik heb later zelf een offerte opgevraagd en deze was gelijk aan de factuur. Ik heb navraag gedaan bij de hersteller. Zij werken met vaste prijzen, vast uurloon en vaste voorrijdkosten. De keukenleverancier heeft mij dus vooraf verkeerd geïnformeerd over de prijs. Daarnaast ben ik nooit geïnformeerd over het feit dat de keukenleverancier zich opeens als opdrachtgever ertussen had gewurmd. Ik heb al die tijd het idee gehad dat de keukenleverancier mij vanuit service (en dus gratis) hielp om me bij de juiste partij te krijgen. Nu heeft de keukenleverancier zich als een soort van tussenpersoon opgesteld. Hij had blijkbaar de intentie om (dik) te verdienen aan deze dienstverlening. Hij had naar mijn idee dan ook een informatieplicht naar mij als consument. Hij had mij over de kosten moeten informeren, dan had ik een eerlijke keuze kunnen maken.

Hoe oordeelt een rechter over dit conflict? Zijn mijn rechten als consument geschonden? Ik heb de werkelijke kosten al betaald aan de keukenleverancier en heb mijzelf bereid gevonden om ook een vergoeding voor de dienstverlening te betalen, mits proportioneel. Mag ik rechtmatig weigeren het restant van hun vordering te betalen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag