Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ketelcontract. Welk recht heb bij niet nakomen contract?

Hallo, ik heb een onderhoudscontract voor ketelcontrole. Dit contract geeft aan dat iedere 2 jaar de ketel gecontroleerd wordt. De laatste controle is in aug 2018 geweest. Sinds aug 2020 probeer ik (telefonisch 6x en via mail 1x) een nieuwe afspraak ingepland te krijgen. Ik krijg dan iedere keer het antwoord: we zitten op dit moment vol, u moet even een mail afwachten. Eind oktober 2020 heb ik een klacht ingediend hierover, ook daar kreeg ik hetzelfde antwoord. Op mijn persoonlijke internet pagina staat (sinds dit jaar) een plaatje met daarop: nog geen datum bekend, rond jan-apr krijgt u een uitnodiging (dit stond er in januari), in februari was de tekst aangepast naar: rond jan-mei, nu in maart staat er: rond jan-jun.
Ik een contract heb waar ook zowel loon- als materiaalkosten vergoed worden tot € 275 euro, hiervoor betaal ik maandelijks € 11,95.
Het liefste heb ik gewoon dat ze nu nog komen controleren en dat ik daarna overstap naar een ander. Dan is hij in ieder geval nagekeken en alles wat aan vervanging was, is vervangen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik z.s.m. een afspraak krijg? Een klacht indienen helpt kennelijk niet.

Daarnaast:
Ik kan mijn contract wel beëindigen, maar als ik overstap en er zijn kosten aan de ketel, dan moet ik die bij de nieuwe leverancier betalen (ook als ik een onderhoudscontract afsluit, zijn de kosten bij de eerste controle voor rekening van de klant). En aangezien de ketel natuurlijk al 2,5 jaar niet gecontroleerd is zullen er altijd dingen vervangen moeten worden. Daarnaast heb ik natuurlijk al een paar maanden voor nop betaald dan.
Nu is mijn vraag: als ik mijn contract beëindig hoeveel geld kan ik dan terugvragen?
En stel ik beëindig het contract met het verzoek om teruggave van een x-bedrag en ze gaan daarmee niet akkoord/laten niets van zich horen, hoeveel recht heb ik dan om dat bedrag hard te maken. Kijk, zij kunnen natuurlijk ook zeggen, contract beëindigd, jammer dan zie maar dat je geld terugkrijgt. Wat moet ik dan doen?
NB: ik heb geen rechtsbijstandverzekering

U moet de aanbieder van de dienst in gebreke stellen en nog eenmaal de kans geven om met u spoedig een afspraak in te plannen. Ik ben wel benieuwd wat er in de voorwaarden staat met betrekking tot verlate afspraken en niet kunnen nakomen van de overeengekomen diensten. Na de ingebrekestelling volgt verzuim en kunt u de overeenkomst mogelijk kosteloos ontbinden. Als u meer wilt weten neem dan contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. Gezien de beperkte ruimte hier, hou ik t kort.
Mijn contract is maandelijks opzegbaar.
In t contract staat nergens iets wat er geldt wanneer de dienst niet/ te laat geleverd wordt. Er staat wat onder overmacht verstaan wordt (mogelijk dat ze Corona als overmacht zien), maar dan staat er verder niets bij wat de gevolgen zijn voor hun wanneer er overmacht geldt.
Ik begrijp dat ik ze ingebreke moet stellen en daarbij een termijn moet aangeven voor de controlebeurt.
Wanneer ze niet reageren/uitstellen, kan ik mijn contract opzeggen.
Het probleem bij opzeggen is: de controle door een nieuw bedrijf brengt kosten met zich mee. In hoeverre kan ik deze kosten verhalen op t huidige bedrijf (Eneco)?
Als ik t contract opzeg, in hoeverre kan ik de kosten die ik de afgelopen maanden voor niks betaald heb op Eneco verhalen? Hoe doe ik dat en hoe maak ik het hard dat zij ook ook moeten betalen?
Ik vrees dat wanneer ik een bedrag eis, zij gewoon niet meer reageren


Corona maakt de dienstverlening lastiger maar gaat in de meeste gevallen gewoon door. Dat is gezien de aard van de dienst ook wel van belang. U moet ze inderdaad in gebreke stellen. U zou ook kunnen menen dat het terugkerend technisch onderhoud fatale termijnen zijn waardoor er rechtstreeks sprake is van wanprestatie. Ontbinding kan dan op die datum plaatshebben waardoor u de daarbij behorende termijnen onverschuldigd hebt betaald. De kosten die u verder noemt zijn het gevolg van de wanprestatie en kunnen worden gevorderd.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag